Ik kwam winkelend de winkel binnen, terwijl ik aan mijn monument dacht, het gebreide monument van vertind spinrag dat een paar ongewassen sokken voorstelt. Al waren mijn voeten ver van kaas, en kaas was ver van mijn voeten. Dezelfde bacil schijnt het, maar echt duidelijk terug te vinden is dat niet, geeft voeten hun zwakte en kaas zijn kracht. Voeten worden weinig gegeten, kaas meer.
Kaas geniet zelfs enigszins van het gegeten worden. Al zijn wij daar nog niet helemaal achter. Schijnt het. Zelfs de leuze ‘kazen houden van tanden’ moet nog bedacht worden.
Letterlijk kent geen genotmiddel meer vormen dan kaas. Zoals het hier staat en zelfs zo veel dat we ons daar niet meer over verbazen. Toch is er maar één man, de man Gualthiero Marchesi in Milaan, niet ver van de fonkelnieuwe sculptuur van Oldenburg, die naar ik weet zelfs absolute richtlijnen heeft gegeven voor het snijden van kaas. Niet naar individuele eisen, maar naar des kaas’ noodzaak. Kaaseter is hier ondergeschikt aan kaas, dat klinkt interessant. Zelf was ik van de stroming die stelde dat kaas altijd in een half knotsgekke driehoek moet eindigen. Vandaar mijn bidsprinkhaanachtig gedrag wanneer soms opdringerig plateautje vierkant langskomt. Het instinct schuilt in morsige hoekjes. In de winkel lag de kaas die Matoq heet op de onderste plank, alles heeft zo zijn betekenis. Voor een niet al te willekeurige kaas is Matoq een uitnodigende benaming. In het algemeen immers geniet een kaas waarvan de naam een zacht steigerende klank heeft, de voorkeur en zo passeerden al eerder Sbrintz, Scamorza en Caboc de rolverdeling.
Hoe ontstaat kaas? Er bestaan toeristische verklaringen, maar dat is meer voor het gemak. Alles is anders. Kaas wordt geboren in het koekaaslichaam. Dat lichaam is van oudsher gedeeltelijk gevuld met kaas. Van gras en koeienspeeksel wordt kaas gemaakt. Al lijkt dat eerst op melk. Melk is vet waarin zwemmend water zwemt. Het gras borstelt en schraapt in de binnenkant van de koe het vet van dier darmen ofwel het gaat via een andere laboratoriumopstelling.