Men neme, snijde, verve, denke, verlieze, drome, onthulle, verrade, pensele, zegge, hale, verwense, begrijpe, verstoppe, opene, verkruimele, kusse, ontkenne, zegene, vergete, vertelle van of verplaatse een ui.

Men ete, drinke en danse daarbij. Men fluistere, duwe, vergape, zwemme, valle, zitte, zegge. Men dwale af.

Hoewel de ui zich moeiteloos, voor wie dat wil, laat verplaatsen is hij onverzettelijk. Lachwekkend onverzettelijk. Hij verzet zich door aanwezig te zijn. Blaast zichzelf op. De ui die als eerste de uibarrière heeft doorbroken. De ui die moeilijk te geloven is. De ui die de taalgrens gepasseerd is, een valkuil bewoont tussen deze en gene zijde. Die afdwalen als doel heeft en niet zozeer weder opgestaan is als wel er zich niet bij neerlegt. Drieste acrobaat, oneindig zwijgend zijn onderaardse truc ingegaan en er als doorgewinterd tegenspreker, al is het niet van harte, in de wonderbare dimensie die tot dusver als praten bekend stond, weer uitgekomen.

Ook dit. Komende zondag 22 juni wordt vanaf 5.00 p.m. tot maandag 23 juni 08.00 a.m. in Jachtslot Mookerheide (rijksmonument in verhevigde Jugendstil) door gangmaker Willem Dijkhuis met hiervoor ontvankelijke gasten de overgang van lente naar zomer gevierd. Vitaliteit is het centrale thema (denk aan Rémi’s leidsman Vitalis in Hector Malots Alleen op de wereld) van dit festijn en het werk van Martinus Nijhoff (1894-1953) de inspiratiebron.

Gesprekken, rondleidingen, muziek, spijs & drank, film en poëzie. Publieks participatie. Lommerrijk decor. Aanwezig onder anderen: literator Kees Fens, architect Pi de Bruyn, typograaf Gerrit Noordzij, filmer Kees Hin, filosoof Jan Bor, gebroeders Nottrot (eeneiige tweeling op viool en gitaar) en uikundige. Stevig ontbijt aanwezig.

Inlichtingen en reserveringen: 024-3583035. Heumensebaan 2, Molenhoek, nabij Nijmegen.

Men kome.