Vrouw zijn is een gepasseerd station. Voor dit sterk ruikend bolgewas. Dacht ik. Desondanks alsnog een kans. Was de ui een vrouw, ik zou haar onmiddellijk onder de rokken kijken. Op zoek naar ei- en oorsprong. Eindigend bij uisprong. De ui als vrouw. Laten we het op z’n positiefst van de negatieve kant bekijken. Tussen fornuis en fruitschaal heeft zich een dametje genesteld. In broodwitte robe. Vol opgeblazen uiensap en zonder hoed. Voor altijd zou ze daar wel willen blijven en zachtjes uitgroeien tot onhandige afmetingen. Met, zoals de legende dat wil, een engel achtige binnenkant en ook van buiten as pretty as a picture.

De legende wil nog veel meer. Vertelt ze. Daar begint het al. Als ze dan toch een ui is, dan is ze ontstaan uit de zeer grote huilbui van een bovenaards wezen. Hydromaan godspersoon. Heeft ze ergens gehoord. Voor minder doet ze het niet. Op zondag heeft ze wel een hoed op en varkensrode lippen. Dagelijks zal zij mij waarschuwen geen eeuwenoude eendeneieren te eten en verbieden naar de waterstanden te luisteren. De rest van de tijd schenkt ze thee uit tuit van tietvormige pot. Ze zegt: «Het draait om regelmaat.» Draait om? Klinkt als de geur van verkeerd gebakken eieren. Als dat nog niet genoeg is: dode stekelbaarsjes. «Maatregel om regelmaat te voorkomen is er niet.»

Verkwikkelijke logica van de voor herhaling vatbare uivrouw is niet voor herhaling vatbaar. Kennelijk onbeslapen slecht geslapen. Probeer haar de pan in te krijgen met de belofte van verjongende mosterdsaus. Waar zij als Ayesha onder vandaan zal komen. Zij doet het alleen voor rozevingerige dageraadsaus. Schaars de laatste tijd. Koken is de kunst van het toevoegen. Fluister ik. Kanarieboekje bij de hand.

«Hoe bereid ik een dames ui voor op haar toekomst als doorgezaagd weesmeisje?»

Volhardend in vrouw gebeuren kan ons nog wel wat hoogdravende rompslomp voor de deur staan. Tot ze op hoge poten de deur uitloopt. Meester over eigen beeldspraak, dat ben ik nog steeds. Open uieinde. Van dame blanche. Zal ik parfum voor haar kopen?

«Nat asfalt»?