Uien zijn uien en doen uiachtige dingen. Vallen van harte in de uiensoep.

Van de romans waarin de «soep der slapeloze nachten» figureert, zijn de meest in het oog springende werken Zazie dans le metro en Madame Bovary.

Zazie en haar groepje eten uiensoep in de Brasserie «Aux Nyctalopes». Niet ongebruikelijk woord. Staat voor «zij die ’s nachts zien». Je kunt het ook dagblinden noemen.

Er zijn er die uiensoep mooier dan kunst vinden. Een ander beweert dat je in een voorbeeldige uiensoep de kans moet lopen een schaamhaar van de Venus Frigida terug te vinden. Niet echt natuurlijk. Meer odori metrisch gezien.

Hou wel in de gaten dat het in sommige aquaria ook vaak uiensoep is.

Omgekeerde zelfs nog vaker. Dagelijkse uiensoep kennen wij alleen van horen zeggen. Strikt orthodox brouwsel. Naam met dichtgevroren neus uit te spreken. Normale inwoner van Frankrijk loopt er regelmatig mee weg. Behalve alweer Emma Bovary. Daarom deze abnormale, maar wel degelijk zacht gekarameliseerde uiencrème. Pel duziend gram uien en snij ze in dunne ringen.

Verhit honderd gram boter en laat, al roerend met in de woestijn gekochte houten lepel, de uien een verdacht gele kleur krijgen. Voeg een fles mineraalwater toe. Aan de kook brengen met wat zout en peper. Dertig minuten zacht koken.

Door fijne zeef gieten en het vocht met die houten lepel uit Ouarzazate uit de uien drukken. Tijdig opvangen. Twee eetlepels basterdsuiker in een pan en smelten. Tot lichtbruin. Kwart liter port uit geboortejaar en een eetlepel rode wijnazijn toevoegen en, al roerend met de houten lepel, aan de kook brengen. Door zeef gieten en bewaren in kom. In andere kom zes eidooiers vermengen met zes eetlepels crème fraîche. Port erdoor en kwart van uibouillon erbij. Rest van het vocht in een pan en daar het vorig mengsel doorheen roeren. Aan de kook brengen en op laag vuur. Roeren tot gave, op gekarameliseerde uiensoep gelijkende soep verschijnt. Eventueel peper en zout. Voor sommige gasten van het Grand Hotel du Sud mag er nog een snufje cayennepeper bij.

Ga geroosterd brood en geraspte kaas niet uit de weg en bel Emma. Tijdig.