Droom. In een lege sakefles gevonden.

Ik krijg een oud houten huis te leen. De elektriciteit is al lang afgesloten. Maar bij een levensgevaarlijke kaars kun je, liggend op je futon, nog best een paar kommen sake soldaat maken.

Tijdens het in slaap vallen word ik pijn- en willoos gepenetreerd door hout en stof en stof en hout en hoop hevig dat dit mijn dromen zal beïnvloe den. In streng romantische zin.

Een onherhaalbare droom die geen droom was heb ik al achter de rug. In het midden van de vorige warme zwarte nacht. Ik werd wakker. Zat er niet nog een beetje sake in die laatste kom?

In het duister is hij vagelijk te zien. Ik breng hem naar het ongebrilde gelaat. Een echte grote en vakkundige kakkerlak, waarvan ik tienvoudig eng gepoot en gespriet op mijn neus krijg, springt op dat onwezenlijke moment uit de kom. Houdt ook van sake. Alles voor straf natuurlijk. Mijn straf, niet de zijne. Kakkerlakken zijn nuttig. Worden natuurlijke stofzuigertjes genoemd. Toch weer geslapen, daarna. Gedroomd?

Je kunt van de kou wakker worden, maar ook van de warmte. Die hitte maakt een hoog en alles verdovend geluid. Het sist en suist onder het huis, schampt tegen de houten wanden buiten. Er is geen woord voor, het is fluiten en ruisen en trillen. Het is metaal op metaal. Een scherp sississississisi vult alle beschikbare buitenlucht. Alsof er loeihard om een Oostenrijkse keizerin wordt geroepen. Op een geheim en geluidloos teken en zonder ook maar even op adem te komen gaat het schelle fluiten over in fel en snel knarsen. Als een langzaam op toeren komende knijpkat in een onzichtbare oorlogsnacht. Wanneer ook dit lawaai voldoende op gruwzaamheid is getest, wordt geëindigd met een technotremolo. Waarbij je je niets anders kunt voorstellen dan een hemelhoog vals neuriënde robot. Aan het woord zijn de semi, de Japanse huismuisgrote cicades.

Alsof er drie eskadrons vers geslepen scharen over je hoofd vliegen.

Het went. Ook de plotselinge stilte, die twee helse geluidsfronten van elkaar scheidt en alles verzwelgend in de lucht blijft hangen.