Ik heb het beste met mijzelf voor. Daarom mag ik af en toe de halfvolle fles Lezongars aan de mond zetten. Zonder tussenkomst van kristal of ander doorzichtigs. Beter wanneer niemand kijkt. In onder stoom staande kale keuken, waarvan de wanden nog zo’n oude Jamin-ijskleur hebben. Bij voorkeur vanuit de linkerhand. Het wankele trekt mij aan. Fijngepunt druivensap valt van onsterfelijke hoogte in rauwe keel. Kan niet eenvoudiger, de omgangsvormen van de poes zijn er niets bij.

Nog heerlijker is het om met volle wangen de terugweg te aanvaarden. Weer onder de mensen en precies voordat dit moment losbreekt, de laatste slok met gracieuze ernst over te geven aan de mooiste kracht ter wereld, de zwaartekracht. Wend moeiteloos voor deel te nemen aan het gesprek. Boud open ik met Paul Valéry. Daarna zien we wel verder. Zeg het maar. «Ik deel niet altijd mijn eigen mening», zei Paul. Het juiste Frans is mij wel degelijk ontschoten.

Gelukkig van verlangen naar de volgende slok Lezongars treed ik opnieuw terug. Kijk in de zwarte ijzeren pan die, zonder bijpassend deksel, het fornuis bestaansrecht geeft. Waar, in doffe laag mosgroen vocht dikke witte oogbollen drijven. Blind aan mij voorbij starend. Resten van overdwars gekliefde vetglanzende wangen grijnzen wel mijn kant op. Verder een allegaartje van afgesneden lippen en wenkbrauwen. Spitse snorslierten, waar hier en daar een mistige substantie aan kleeft. Goed benutte pruimtabak. Al te gewone grijze kluiten alom. Vormloos en goor.

De met karwij vermengde fel gebrande uigeur die eruit opstijgt maakt dat je je net kort genoeg in een goedkoop Litouws bordeelbed waant. Of soortgelijk matras aan de Baltische kust.

Trawantensoep met gehakte schurk. Ziet er goed uit voor vanavond. Geoefende lezer voelt de naschok der enig mogelijke overdrijving. Niet echter waar het die uiengeur betreft. De cellen zijn mateloos kapot gescheurd. Zwavel zoekt een uitweg en wordt op dat pad overwonnen door ingrijpende krachten die er suiker van maken. In zuinige mate aanwezig, maar indien goed opgeteld zeker zestig maal zoeter dan kristalsuiker.

Mannentaal.