Ter land en zelfs zee blijven dagelijks ontelbare uischillen over. Wachtend op een uitvinding. Een enkele schimmige handomdraai zal volstaan om uit de ui een nieuwe vorm van textiel te winnen. Zoals in het Triëste van Svevo handschoenen van mosselbaard werden gehaakt. Het gebeurt niet zo vaak maar ditmaal is het woord de betekenis voor. Het sluimert in menige dictionnaire.

«Doe je vanavond je pélure aan? Gaan we dansen in de kromhouten balzaal les Abattoirs‚ onder het abattoir.» Zie. Alweer. Het onverwachte gaat aan het verwachte vooraf. Want dansen gingen we toch al. Wisten alleen niet dat onze uitverkorene een directoire van pélure aan zou hebben. Van boven in rhesusaapjeswol, de tot het laatst te bewaren onderzijde in pélure d’oignon.

Wij dansen. We zweven samen in haar kaaskoekjes parfum. Wij zijn kwikzilver.

Niet langer wachten nu. Prop goedwillende prevelementen in uw eigen kluiterige ui. Niet mijn guitige ui. Ontfutsel hem slinks de ragfijne vliezen die zijn ringen op juiste afstand houden. Zet honderd uien op een rij.

Roep de uïngenieur. Beloof hem de helft van de opbrengst. Hij aarzelt. Zet hem een goedgepunt stuk uientaart voor. Vertel het verhaal over de gevangenis van Nancy. Waar de veroordeelden in de vroege ochtend, wanneer het hakblok al klaarstaat, een door de schoonste Elzasser maagd gebakken uientaart krijgen voorgezet. Zo heet als de keien van de Place Stanislas op Sint Zephirinus.

Tussen eigen handen draagt ze het baksel de kerker binnen. Slechts een enkele keuze wordt de misdadiger gelaten. Neemt hij de maagd, is hij schuldig. Zijn zaad vloeit en zijn bloed niet lang daarna. Eet hij de taart, en versmaadt daardoor de maagd, volgt verbanning. In resterend bestaan zal hij nooit meer zo’n, vol van oplaaiende zoete geuren, uientaart eten en een zo begeerlijke jonge vrouw ontmoeten. Gekwelde herinnering zijn straf.

Daar heeft de ingenieur niet van terug. Geef hem nog een gelijkbenig taartfragment. In plaats van maagd een bolstaand glas vvvin jjjaune. Nu aarzelt het eihoofd niet langer. Propt de uien in de fietstassen en is voor het eind van de week terug. Drie broekjes van pélure liggen voor het oprapen. Voor drie uitverkorenen tegelijk. Aperta, Brambilla en Cuscuta.

Alleen wie een complete inhoudsopgave waardeert weet wat ik bedoel.