Vlees eten is moedig. Planten eten laf. Daarom hap ik, analectisch alleseter, zonder schuldgevoel in de garnaal. Van huis uit zwemmende plant.

Dwarrelend dier. Grote garnaal. Al ga ik kleine om geen enkele reden uit de weg. Voornaamste opdracht de mens gegeven is, behalve het zowel geheel, als half of geheel niet steekhoudend voortplanten, dat wat wij het hogere noemen te verbinden met dat wat wij het lagere noemen. Gunstig theoretisch resultaat daarvan wordt soms poëzie genoemd.

In een duistere duizeligmakende gang, vlak na de lunch in hotel Les Almoravides in Marrakesj, ontdekte ik al weer lang geleden dat het hogere ook Marokkaans is. Daarom eet ik mijn garnaal op z’n Marokkaans. Garnalen zijn lager, dat zie je niet, maar onuitgesproken wordt dat algemeen aangenomen. Omdat zij niet over beeldende kunst schrijven. Maar van sensibele voelspriet tot sensueel staartroer wel vol zitten met humor.

Vooral wanneer zij nog zwemmen. Daarbij doen ze vooral denken aan vrouwtjes- zowel als mannetjeswielrijdertjes van de eerste categorie.

In de hogere keukenboeken komen Marokkaanse garnalen niet voor. Omwille van godsdienstige bijgedachten. Van religie begreep ik nooit iets. Nog minder iets meer dan twee maanden geleden, tijdens de aanblik van twee houten Mariabeelden in het Palazzo Ducale in de zwoel gedimensioneerde stad Urbino. Waarna ik varkenswang at. Wij laten hier niets liggen en zijn daarbij zo ruimdenkend als een garnaal.

Ik begreep dat wanneer ik mijn garnaal Marokkaans wilde laten opdraven ik de archetypische citroen niet kon passeren. De heilige gekonfijte citroen.

Heeft zelfs al in de Volkskrant gestaan, gelijk de gebenedijde komkommersandwich. Behoort thans allemaal aan het zalvig volk. Zolang het tegendeel niet voor het oprapen ligt neem ik de werkelijkheid graag letterlijk.

Ja. Die heerlijke in zout gekonfijte citroen, zoals ik hem tegenkwam in Fez en Ouarzazate. Ik reis veel. Daar zag ik ook de Marina Vlady-vliesvormige munt en Odile Versois-oogvormige amandel. Dat gaat allemaal bij die garnaal.

Alles voor orthodox gevorderden. De argan-olie was op. Je hebt alles of je hebt het niet.