Ben niet zo’n stijfkop die alleen op zondag mortadella op z’n brood eet en voor wie een vrijdagavond zonder transparante komkommersla sowieso verloren is. Daarom fazant op maandag. Heeft alles te maken met machtsvertoon. Eten.

Steken we onze arm en hand in de lucht. Om te beginnen. Weer naar beneden gehaald blijkt er een fazant in te zitten. Waarmee de fazantentraining begonnen is. Teneinde de oude waarheid der ontelbare niet uit hun as herrezen vogels gestalte te geven. Gestalte te geven.

Fazantkeukenkunde telt drie scholen. Minstens. Onder de zuurkool, op de zuurkool en tussen de zuurkool. Sans blague. Thuis waren wij van naast. Van alles naast. Al aten wij geen fazant. Al waren wij gematigd. Wij doen dit keer de fazantboterjeneveruiwaterversie. Wij smelten de kluit Bretonse boter en braden de blote fazant lichtbruin. Aan alle kanten. Draaien het gas uit en schenken een wijnglas vol echte oude jenever. Over het karkas. Doen zo snel mogelijk het deksel op de pan. Is dit muziek? Nee, om met het gezonde verstand te spreken. Gas weer aan en wij werpen twee bladeren van laurier en een in zichtbare snippers gefragmenteerde witte ui in het sap. Voegen een glas mineraalwater daarbij. Deksel opnieuw waar hij hoort. Bij nette mensen.

Als fazant namen wij de hen. Vrouwtjes braden het best. Als jenever het merk Rutten of Van Wees. Soms draaien wij de fazant en verfrissen zijn behoeftige botten met zout en peper.

De vlam staat laag. Na een uur spreken wij van gare fazant. Wellicht.

Elk krijgt zijn deel en zijn geurig jeneverwatersap. Ook zijn of haar zuurkool. Links naast zuurkool en zijn fazant zou een enkele aardappel of twee op zijn plaats zijn. Wij kozen hiervoor de Lekkerlander. Sinds 1965 geregistreerd als kruising van Doré en Dr. McIntosh. Morfologisch zeer uniform. Weinig inwendige roestplekken en nauwelijks neiging tot holhartigheid. Hoge weerstand jegens Scabies subterranea en aardappelvirus Y.

Ziet men? Men ziet.