Een kwade geest heeft ooit zijn hoofd van het kussen gelicht en, met wenkbrauwen in de hoogste stand, gezegd dat er geen voldoening schuilt in het pellen van een ui omdat er tenslotte toch niets overblijft. Dat zijn nu niet direct de karakters waar je een gedenkteken voor zou oprichten.


Flauwe grap ten koste van een ui. Gedenk de ui. Wil ik in plaats daarvan zeggen. Alsof er iets zou resten van voorgaand karakter bij onverhoopt en persistent pelgedrag van derden. Maar waarom stilgestaan wanneer er ravissante uitstapjes mogelijk zijn.


Wanneer reis ik af? Zijn de paarden al ingespannen? Naar Waterloo, waar je al evenmin het boven zonder beneden aantreft. Na de eerste opwaartse stap volgen er nog tweehonderdvijfentwintig, die in traptreden opgedeeld, leiden naar de top van de piramide. Daar bovenop een leeuw. Behalve een duistere, om niet te zeggen lugubere, natuurstenen constructie die ik alleen uit een in Parijs ondergebrachte droom ken, is er geen memorabeler monument denkbaar. Waterloo.


Het staat precies op de plek waar de prins van Oranje gewond raakte. Ik voelde mij beurtelings zwarte of witte prins, in de tijd dat ik in alle onschuld recht tegenover het Waterlooplein woonde. Waarvan ik dacht dat het naar niets anders dan het Waterlooplein was genoemd. Zoals dat woord in ons huis werd uitgesproken: zonder betekenis. Geen enkele blessure heb ik daar opgelopen. Wel honderden grammen levend en dood stof ingeslikt, afkomstig van alle rommel die ik van dat slagveld vol afgedankte materie mee naar mijn eigen zolder sjouwde.


Daarna kwam Parijs pas. Ik werd man toen ik er van limonade naturelle pardoes overstapte op limonade gazeuse. Al kan het wel zijn dat mijn p.d. mede in de hand werd gewerkt door de aanblik van die, weliswaar niet al te monotone opstapeling van steen, maar wel door de aanblik van zoveel grijs en plompverloren schaduwrijks. Geen grijzer grijs dan Parijs grijs.


Inmiddels heeft het bijvoeglijke gazeuse handelingsbekwaamheid verkregen en mag zelfstandig optreden. Voor echt goed natte gazeuse moet je daarentegen en tegenwoordig naar het gazeusemuseum.