This is your ui speaking.
We stappen op dit ogenblik, ditzelfde moment en waar je ook bent, van de nacht in de dag. Van de melancholieke zwarte truffel over op de hitsige witte. Waarmee ik aangeef dat ik het, vaker dan het mijzelf lief is, over het hogere en het lagere heb. Niet los daarvan: het zelf fabriceren van ravioli, wat rondom Napels als nogal gewoontjes staat aangeschreven, is hier hoog. Het vullen van de ravioli met in bouillon gaargekookte pulp van getemde kastanjes is een fluitje van een cent, maar eigenlijk nog hoger.
Daar met de truffelschaaf en een halve zwarte truffel overheen gaan, een zacht eitje. Maar in sommige huishoudens het min of meer hoogst denkbare.
Het bakken van de kleingesneden sjalot, vereist om vanuit de kern der ravioli tot aan het buitenste van de truffel de smaken aan elkaar te knopen, is laag. Alhoewel nog niet eens zo makkelijk. Ik daag allen uit. Zelfs tegelijkertijd. Bak ui die sjalot heet!
Zing daarbij My resistance is low. Van Hoagy Carmichael. Ik suggereer tevens, en helaas minder dan mij lief is, dat dit nauwelijks valt over te laten aan iemand die het tijdens die procedure zo nodig over de etymologie van het woord ravioli moet hebben. De sjalot vraagt, als lieflijke uifamiliespruit, onuitgesproken maar indringend om uilievendheid.
Zo ui als hij is. Tederheid is geboden. Treedt er een enkel zwart gebakken scherfje op, dan moet je eigenlijk overnieuw beginnen. Alles wat je tegenover de truffel op de wip wilt zetten mag beslist niet zwaarder wegen.
Zwarte truffel is eigenlijk wat te tobberig, heeft van nature al het overwicht maar kan desondanks weinig tegenwerking in zijn buurt gebruiken. Op welk terras heb ik dat eerder gehoord?
Ondanks dat, krassen buiten in de kou de kraaien. Hoger kan het niet. Ik en zij laten het maar even weten.