In de zomer, warmer of kouder doet hier niet ter zake, is de besluiteloosheid het grootst. Terwijl juist dit seizoen een groter aantal keuzes biedt en om de allerjuiste beslissingen vraagt. In de Perzische supermarkt, waar een kleine mevrouw een dikke stapel bankbiljetten stond te tellen en ik intussen kuis de andere kant op keek, was het niet kopen van een dikke doos gedroogde abrikozen een overduidelijke daad van de verkeerde kant.

Ik hou van abrikozen. Ten overvloede zij opgemerkt dat mij zelden de lust in een malse zevenslaper overvalt. Oneindig vaker doch en toch voel ik het tandvolle verlangen naar pas geplukte abrikozen. Mij is uit wetenschappelijke bijlagen bekend dat de zevenslaper, al is het slechts gedurende de vijf maanden per jaar dat hij wakker is, ook gek is op abrikozen. Mag je daarom gerust veronderstellen dat hij geboren is in een land waar de abrikozen in diezelfde periode hoog en laag aan de bomen groeien. Phendol dex. Het lijkt mij prettig te dromen van een volvette zevenslaper geheel gevuld met verse abrikozen.

De niet gekochte doos gedroogde abrikozen ging mijn al te principiële neus voorbij. Zie ik maar weer hoe ik regelmatig mijn verkeerde ik achterna loop. Al kocht ik wel een fles wijn. In dezelfde super. De scherpzinnige raadt het al. Op het etiket een schets van jonge Perzische in inviteerhouding en daarboven de naam Khayyam. Thuisgekomen, en nog voor ik de fles had omgedraaid, was de eerste slok snel genomen. Arme oude dichter. Vast en zeker liever drie manke versregels geschreven dan zijn vorstelijke naam verbonden te zien aan dit zuurzuur geboren brouwsel.

Waarbij, en dat even later, achter op de fles wel stond dat de inhoud was gebotteld in Italië. Hetgeen de pijn geenszins verzachtte. Ook, met duizelingwekkend terugwerkende kracht, niet voor Omar.