In de vroege lente groeit de lust naar de laatste zuurkool. Met kapotte geit, van eeuwig uienwasem doorweven en waarboven wij dan dineren als avondgymnastiek. Zuurkool is veel nieuwer dan geit, want de geit is eigenlijk een wonderlijk nog steeds stapvoets aanwezig fabeldier.


De geit is van voor de tijd dat beschrijvingen van geiten gangbaar en zelfs populair waren. Veelal ging ik alleen om een geit al naar Noord-Holland, waar vooral onder Grote Keete de mooiste geiten zichtbaar waren. Velen ontkennen de geit. Kennen hem de verkeerde smaak toe. Terwijl het de verkeerde geit betrof.


Let daar wel op. Te oude geit smaakt naar modder, zoals sommige aardappelen naar te schone zakdoeken. Oudevlaggestokaroma hangt meestal aan cervelaatworst. Waarbij zwarte koffie zonder suiker weer die halfzachte smaak van boterhammenworst heeft. De laatste kwartel leek op een nog nat miniatuurtje van Soutine, maar zoiets is tenminste mooi meegenomen. In het diepste diep van mijn gedachten klotst nog uiensoep die uit het uiterste zuiden van een diepzeeaquarium gebaggerd scheen te zijn. We naderen de eindeloze uienloosheid. Ui + ui = ? dacht ik, dat Alice B. dacht. Toen ik las dat ze in het voorkomende geval wat suiker in haar soep wierp. In haar uiensoep. Zij, in haar keuken, waar zelfs een oesterstilleven van Matisse en een kleurrijk doek van Picasso, waarop een sponzige kleuter in conflict is geraakt met een parate kreeft, zijn te zien. Allebei rijk bedekt met de gestolde damp van ganzenvet en patrijzenbouillon.


Volgen wij A. op haar suikerig pad. Ze drijft met houten lepel vele aan ringen gesneden uien door de hete boter. Niets anders te doen, daarom gaat ze er twintig minuten mee door. Sprenkelt er ten slotte de verlossende theelepel suiker over. Zes koppen heet water, zout en peper volgen. Tien minuten koken. Deksel erop. In een ovenschaal gaat brood. Dunne plakken Zwitserse kaas erop. Altijd maar weer Zwitserse kaas. De uienmelange daar overheen. Zij merkt op dat het brood zal gaan drijven. Gesmolten boter daarover. Twintig minuten in de tot 375 graden F. voorverhitte oven.


Naughty Alice!