Sinds de mismoedig makende evaluatie van mijn buitenkant, zet ik een masker van spinrag op, alvorens onder de douche te gaan. Om het aanmatigend uiterlijk de baas te blijven. Oudere aantekeningen opzeggend, achterstevoren en op rijm. Om jong te blijven. Van slechte maandag tot betere vrijdag. Terwijl ik de gedachte verwerp mijn gezicht blijvend te laten verkleinen. Chirurgisch. Alhoewel ik dan weer op het ansjovisje zou lijken. Ansjovis is kleine vis met groot aanmatigend uiterlijk. Werd desondanks aangeprezen als ‘the fishiness you fancy’. Dat was in de rubriek Hot Water in The European van eind ’90. In de Romeinse zuppa del venerdi santo. Hier is het elke week goede vrijdag.


Verwarm in olijfolie drie zoute ansjovissen (gehakt) en knoflook en ui en peterselie, langer dan vijf en korter dan zeven minuten. Doe daar veel vissensap bij. Bouillon van koppen en rest getrokken. Doe daar echte tomaat bij, halve kilogram. Niet uit wat voor goedbedoeld blik dan ook.


Een half uur later. Peper. Niet te weinig. Veel grote garnalen, zonder garnalenschalen, en doormidden en meteen daarna, wanneer al of niet toevallig voorhanden, een dun gesneden kreeftenstaart. Op het laatste moment. Niet om gaar te worden maar om niets anders te worden dan toegevoegd.


Blokjes gebakken brood, dat mag nog net. Croûtons. Kaas niet. Dat is al te veel bij de tijd. Praten over ouderdom trouwens ook.


Er was eens iemand die, terwijl hij vanuit de schaduw in het licht stapte en getroffen door die omschakeling naar zijn voeten keek, ontdekte dat zijn voeten oud waren geworden. ’s Avonds bij het bier, terwijl vrienden om hem heen kleumden en de ober aan zijn neus wreef en mijnheer Jurriaans zijn onderlip verder liet zakken en het in het café steeds minder tochtig en meer geurig werd, vertelde hij dat aan iedereen. Of ze het nu horen wilden of niet. Om hem de mond te snoeren werden veel glazen Bokma aangeboden. Waar zijn voeten natuurlijk een stuk jonger van werden. Het duurde dan ook niet lang of hij liet ze de Hokey-Pokey dansen. Boven op tafel.


Hij danste net zo lang tot zich om zijn voeten een zachte sprei van spinrag had gevormd. En zij als van nature herboren waren.