Er zijn momenten waarop ik veronderstel dat Koopmans Blauwe een kip is. Op andere ogenblikken daarentegen vraag ik mij af hoe het met Carterís Little Liverpills is afgelopen. Zo langzamerhand heb ik er wel plaats voor. Radio Luxembourg 1952. Jo Stafford. See the pyramids along the Nile.

Wat valt er verder eind februari nog te verhapstukken? Kunnen we al aan de laatste zuurkool van het seizoen denken of is dit het kosteloze tijdstip om een inhaalmanoeuvre waar het de deze winter niet gegeten eend betreft op touw te zetten? Wilde eend vanzelf. Bezigheden buitenshuis hebbende. Denken wij hierbij aan de opgewaar deerde wilde Siamese eend of aan eend op z'n allerslowst? Wie langzaam wil zijn, dient daarmee zo snel mogelijk te beginnen. Waar het nu al te laat voor is.

Daarom besluiten wij tot een bodem van olie, waarin deze eend in een niet nader voorgeschreven aantal fragmenten aan alle kanten wordt aangebraden. Neem sojaolie, dat bevordert de oosterse sfeer. Eenden brokken verwijderen en in dezelfde olie een kleingesneden teen knoflook en navenante ui verhitten.

Kant en klaar gekocht rendang specerijenmengsel toevoegen. Alles tot kreukvrije pap roeren en brokken eend daarin leggen. Dit ensemble wordt vervolgens verrijkt met het sap van twee limevruchten, schep palmsuiker, kop cocosmelk en scheut nam pla (zoute visversapping van Thaise herkomst). In een tweede pan van niet al te kleine afmeting de inhoud van een vers zakje soepgroenten verwarmen. In olie. Wat extra wortel kan nooit kwaad. Daaraan weer een soeplepel van de warme rendangsaus toevoegen.

Goed om ons heenkijken. Ergens hadden wij noodles. Van zelfgewenste herkomst. Mag Thais zijn. Noodles koken en in pan met soepgroenten doen. Hand taugé daarbij. Koriander blad over alles. Dat zou het moeten zijn. Het probleem is alleen dit allemaal in de juiste configuratie op het bord te krijgen. Verwaarloos daarbij de geometrische beginselen maar verlies tegelijk pretentieloos bloemschikken niet uit het oog.