Soms lijkt het alsof Amsterdam honderd merels meer in huis heeft dan het verdient. Waardoor het des te meer opvalt dat zij verreweg de mooiste geluiden voortbrengen die in de stad te horen zijn. Behalve voor soortgenoten van de andere sekse ligt in al dat gekwinkeleer ook een signaal voor de muzikale mens besloten. Dit opgevangen hebbende beloof ik nooit meer merel uit blik te eten. Zal deze in voorkomende gevallen vervangen door reguliere aalscholverpaté.

Opdat ik, met mijn neus in die verstijfde en nachtzwarte brij gestoken, besef dat ik een aanspreekbaar mens ben. Met oor voor het schone.

«Stilte is de mooiste muziek», zei Liszt.

Daarom eten wij ook graag planten. Omdat zij gewoon zijn te zwijgen, komkommer en savoyekool gelijk. Waarom eten zelfs vele vegetariërs vis? Uiteraard omdat zij het mond houden met al dat chlorofyle gebroed gemeen hebben.

Ziet u weleens een extra miljoen spreeuwen vliegen? Spreeuwen maken ook geluid, wij noemen dat zelfs herrie. Omdat wij ook gevoelig zijn de andere kant op. De lelijke kant. Mogen wij daarom spreeuwen eten? Op zo'n moment moet de individuele mens zijn geweten laten spreken. De innerlijke stem van zowel Japanners, Turken als Belgen zegt hierop volmondig ja. Vooral in het Luikse weten ze er weg mee.

Etourneaux à la liègoise. Verwijder ingewanden (hart, lever, nieren en longen mogen blijven) uit al uw spreeuwen. Stop er in plaats daarvan een klont boter in en enkele jeneverbessen. Bak de vogels, ook in boter, en voeg nog meer jeneverbessen toe. Maak verder gaar in een matig hete oven en bedek ze de laatste minuten met een in boter gebakken broodkorst en besprenkel ze ook nog eens met een uitgezochte Belgische jenever zoals Oude Klepper, Brabo Speciaal, Peltenaar, Ouwe Taaie, Kiekendief, Pékèt Tschantches of Pékèt Nanesse (of Pékèt de Houyeu), Jonge Borluut, Witte Bitter 40º, Zwarte Man, Brombeer, Zeepaard 35º, Raerener Els, Hoogspanning 52º, O de Flander of Le Sourire.