Ooit was alles voor niks. Valt er nu iets gratis in de bus, dan doet dat daarom aan vroeger denken. Zelfs wanneer het een tijdschrift is waarvan de naam Carp luidt. Short voor Collected Archives of Radical People. Ook alweer de schuilnaam van een mantelorganisatie die zich bezighoudt met het doorgeven van richtlijnen om geheel gelukkig te worden, ondergebracht in gecodeerde boodschappen in receptvorm. Dat er per aflevering slechts een enkel recept wordt gegeven, maar vaker helemaal niet, maakt deze gelukslessen alleen maar geloofwaardiger. De cursus wordt min of meer gepresidieerd door de jonge frollandais A.C.

Een van de weinige manspersonen aan wie tussen twee haakjes de benaming gamin meegegeven mag worden. Daarnaast moeten we onafhankelijk van elkaar naar nieuwe wegen zoeken. Hedendaags lot. Wordt ons gesuggereerd dat geluk in een recept schuilt, dan kan het geen zonde zijn om eruit te citeren. Mag en kan geluk ook in een citaat schuilen?

Het recept heet crème d'aubergine. Las ik gisteren nog dat het onmogelijk is om zich met wijd opengesperde mond de letter i voor te stellen, vandaag stel ik voor de klanken crème d'aubergine te zijner tijd uit te spreken in een donkerder dan donker bos. Probeer en zie of u gelukkig wordt. Of gelukkiger dan u al was.

Grote aubergine, ui en teen knoflook kleinsnijden en aanbakken in olijfolie. Halve liter water, half kipbouillonblok en sap van halve citroen toevoegen. Vijftien minuten rustig laten koken. Met staafmixer tot gladde massa malen en peper, eventueel zout, erbij. Halve deciliter melk en dubbele hoeveelheid room met beetje zout erbij, schuimig kloppen. Auberginecrème in kommen gieten en laagje geklopte room daar bovenop.

Je kunt natuurlijk ook midden in het donkere bos crème d'aubergine maken.

Valt het geluk als jonge spinnen uit de bomen. Omdat het geluk ook in een mixer verborgen kan zitten die het op batterijen doet.