In ansjovisland is het zaak de zakmicroscoop paraat te hebben. Omdat op sommige visjes het appellation d’origine contrôlée mediterrané gestempeld staat. En dat vooral op de inliggenden van blikjes met de naam Desclaux daarop.

Wat is er verder van de nacht? De futurologie is inmiddels uitgestorven, maar het heelal blijft steeds sneller uitdijen en we mogen verwachten dat binnen niet al te lange tijd aan de kassa van de concertzaal badkuipen in plaats van pluche stoelen worden gereserveerd.

Het komt zo. In zijn of haar hart weten de meesten dat de nabijheid van veel groen de wasbeurten aan het lichaam zeldzamer maakt en in de helft van de gevallen ook op onregelmatiger ogenblikken plaatsgrijpen. Zo had ik, na een ruimhartig verblijf boven op de Bourgondische grazige weide, het kwetsbare tijdstip van half vijf ’s middags uit gekozen om in het welkome warme water te stappen. Mij daarbij niet realiserend dat dit moment de zangeres en de pianiste eveneens aanleiding gaven hun oefeningen weer op te pakken. In belendend vertrek. Slechts gescheiden door de niet al te dikke kamerwand en een wat ruim in zijn scharnieren hangende tussendeur.

Die zo dichte fysieke nabijheid van sappige keelklanken en helder toetsenspel kan een mens omstreeks de navel duchtig van de wijs brengen. In het drogere leven, maar nog veel meer wanneer je naakt in dit van zichzelf al zo onevenwichtige element drijft. Geestelijk gewichtsverlies, gepaard aan de genadige en bijbehorende prikkeling van buikstreek, knieholten en wat dies meer zij, voegt beslist iets toe. Om niet te zeggen dat het alle bijbehorende handelingen, adequaat maar wezenlijk onbedoeld op muziek gezet, danig in ander daglicht plaatst. Datgene wat maar al te licht als inzepen en afspoelen wordt afgedaan krijgt een strenge bijbetekenis wanneer je daarbij in dusdanig radicaal onderstrepend schuim als dat van Schubert drijft.

Duidelijk.

Dat hierbij de navel ter sprake kwam is niet alleen schone schijn. Want tomaat was tomatl, en dat is tenslotte het oude Inca-woord daarvoor.