Vrij laat pas kwam ik erachter dat ik het prettig vond om gans te eten.

Nogal onverwacht werd mij een gans cadeau gedaan. Een Poolse gans. De Poolse gans is, anders dan de doorsnee Poolse mens, weinig veeleisend. Hij brengt, in tegenstelling tot het meeste pluimvee van huiselijke aard, alles zelf mee. Je hoeft hem alleen maar op zijn afwezige kop te zetten en tot en met de aarsopening te vullen met appel en ui. Noord-Hollandse sterappelen en nog rodere Baskische uien genieten de voorkeur. Het zal wel. De carrosserie van de gans is geheel gevat in spreekwoordelijk ganzenvet, door soepele ganzenbekleding bijeen gehouden. Vreselijke ovenverhitting vervolgens vereist. Tijdens dit proces gaat het aanvankelijk vrij logge en massieve beest smeltenderwijs, en als het goed is, over in een meer bros en luchtig en smakelijk karkas. Vrijkomende dampen kruipen waar zij maar gaan kunnen en in die tijdspanne kan een denksport worden beoefend of door middel van saai ritmisch gedrag de liefde een kans gegeven. Eventueel in V-vorm.

Je kunt het ook anders zeggen. Elke kokette keukenhandeling en welke aansporing daartoe dan ook die erop uit is om voorhanden zijnde bundeling van dierlijke of plantaardige vezels ook maar enigszins te vergulden, beoogt niet anders dan het ontkennen en/of verzachten van twee wreedheden.

Vooreerst de verpletterende vernieling van een levend organisme en ten tweede deze vernietiging ten eigen bate aanwenden. Meer larmoyant en vals sentimenteler kan het niet. Allemaal over de rug van de gans.

Hangt het huis, ondanks deze overwegingen, toch al vol van te snijden ganzengeur, is het raadzaam hartsvanger of ander mes paraat te hebben om de gasten op het juiste moment hun handzaam deel te kunnen toewerpen.

Het van bovenlip en onderkin afdruipend ganzenvet dient opgevangen door de allernieuwste aardappelen, ten overvloede met grof Baltisch zeezout bestrooid en van zwarte peper voorzien. Op zijn minst van de soort Tellicherry, de beste ter wereld. Dat weten ze zelfs in de Volksgaarkeuken.

Wat daar onbekend is, is dat het eerste gedicht ooit in China geschreven, over een gans ging. Allesbehalve oudbakken onderwerp.