Rome – Een verslaggever in regenjack staat voor een antiek ijzeren hekwerk waarachter in de verte een droom van een neoklassieke villa te zien is. We bevinden ons in de regio Veneto, vlak bij Vicenza, vertelt hij, en deze villa stamt uit het eind van de zestiende eeuw, zoals het bordje naast de verslaggever vermeldt. ‘Hier staat nu nog: Villa Priuli Lazzarini, maar we kunnen daar sinds kort een naam aan toevoegen: die van Andrea Crisanti, hoogleraar microbiologie van de universiteit van Padua, en sinds kort de eigenaar van deze villa’, aldus de verslaggever op de toon van wie een ernstige malversatie op het spoor is.

Andrea Crisanti (67) is de Italiaanse Ab Osterhaus of Marion Koopmans. De Italianen hebben hem de afgelopen twee jaar beter leren kennen dan hun buren omdat hij voortdurend op tv was en is. Het beschuldigende filmpje staat op de site van de krant la Repubblica, een van de best bezochte sites van Italië. Erbij is een interview met de betreffende microbioloog gepubliceerd. Hij snapt niet wat hij heeft misdaan. ‘Ik ben altijd een grote fan van de kunstgeschiedenis van deze streek geweest’, aldus Crisanti, ‘en deze villa, die al jaren stond te verpieteren, wordt toegeschreven aan Vincenzo Scamozzi, een leerling van de beroemdste architect van het neoclassicisme Palladio. Hij is uniek omdat hij nog helemaal in oorspronkelijke staat is. Ik en mijn vrouw hebben besloten om alles wat we hebben gespaard in een leven van hard werken te investeren in dit project, als een daad van liefde voor de cultuur van deze streek. We willen de villa ook openstellen voor publiek en voor schoolklassen, als hij helemaal gerestaureerd is.’

Maar hoe komt een gewone microbioloog aan de twee miljoen euro die gevraagd werd voor de villa, wil de interviewer toch weten. Andrea Crisanti is een bescheiden man, en antwoordt dus alleen met: ‘Ten eerste is de vraagprijs niet per definitie de prijs die uiteindelijk wordt betaald. We hebben een jaar onderhandeld, de villa is ons uiteindelijk gegund vanwege de restauratieplannen die we hadden. En ten tweede hangt het ervan af wat je in het leven hebt gedaan en hoe zuinig je bent geweest met je geld.’ Crisanti heeft een geweldige carrière gehad aan de universiteiten van Heidelberg en Londen, zijn vrouw is afdelingshoofd van een belangrijk ziekenhuis in Londen, zoals op Wikipedia staat te lezen.