Rome – Een voorbeeld van wat er gebeurt met de minstens tienduizend vermiste vluchtelingenkinderen die momenteel door Europa zwerven kwam afgelopen weekend in Rome aan het licht.

De 52-jarige Amerikaan M.E., riant gepensioneerd dankzij zijn hoge baan bij vliegtuigmaatschappij Boeing, had zijn Roman Holidays goed georganiseerd. In de buurt van Stazione Termini, waar het wemelt van de minderjarige vluchtelingen en zigeunerkinderen, had hij via internet een mooi, groot appartement gehuurd. In de Via Principe Amedeo was het een komen en gaan van minderjarige jochies uit Egypte, Afrika en wie weet waarvandaan.

Patrouillerende politieagenten op Stazione Termini hadden de jochies al vaker onderling over l’Inglese horen spreken: ‘Ik moet naar de Engelsman.’ Toen de portier van het chique appartementengebouw in de Via Amedeo naar het politiebureau stapte omdat hij het niet vertrouwde, was de zaak snel rond. Twee als zwervers verklede politieagenten legden het komen en gaan van buitenlandse jochies een week lang vast en deden afgelopen weekend een inval in het appartement. De Amerikaanse bouwkundig ingenieur lag op dat moment naakt met een jochie op bed en wist direct wat hij moest zeggen, namelijk: ‘Bel de ambassade.’ Enige nattigheid moet hij al gevoeld hebben, want hij had een reservering voor een nieuw B&B om de hoek klaarliggen op zijn bureau. De volgende ochtend zou hij vertrekken.

Pedofiel sekstoerisme in een Europese hoofdstad alsof het Thailand is. Dat de rijke Amerikaan Rome had uitgekozen hoeft niet te verbazen. In Italië alleen al zijn ruim zesduizend minderjarige bootvluchtelingen zoek. De meeste van hen komen uit Eritrea, gevolgd door Somalië, Egypte en Afghanistan. Na registratie verdwijnen ze in het niets, wat in Italië heel makkelijk gaat, want Italië is al jaren een draaideur naar Noord-Europa. Een minderjarige vluchteling heeft recht op assistentie, wettelijke bescherming, onderwijs en een dak boven zijn hoofd. Dat weten de ouders in de thuislanden ook, die hun kinderen daarom vaak expres alleen de zee op sturen.

Maar Noord-Europa bereiken ze alleen door rond te hangen op treinstations, in de hoop op een zakcentje om een kaartje te kopen. Volgens Europol heeft een geraffineerde infrastructuur van georganiseerde misdaad zich ‘ontfermd’ over de weerloze kinderen op de Italiaanse stations. De Amerikaan kwam naar luilekkerland, en hij wist het. Zoek op internet, en u zult vinden.