Anna Tilroe, kunstcriticus, curator en buitengewoon hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft donderdagavond 1 december om 18.30 uur een lezing in het auditorium van het Van Abbemuseum over de relatie tussen de particuliere verzamelaar en het museum. Zij schreef in 2010 het geruchtmakende essay ‘De ja-sprong, naar een nieuwe vitaliteit in de kunst’.

De lezing wordt georganiseerd door De Krabbedans Eindhoven en sluit nauw aan bij de tentoonstelling [The Collectors Show](http://www.vanabbemuseum.nl/browse-all/?txvabdisplaypi1%5Bptype%5D=18&txvabdisplaypi1%5Bproject%5D=828&cHash=9e0f5c22d5 “Opens external link in new window”) in het Van Abbemuseum, met kunstwerken uit 10 privéverzamelingen van regionale verzamelaars.

Reserveer hier voor de lezing. Kosten: €5,- pp

De lezing

De verzamelaar is altijd een belangrijke figuur geweest in de kunstwereld. Voor de kunstenaar, die hij (of zij) hart en huis verwarmde met zijn belangstelling en aankopen. Voor de galerist, die vanuit zakelijk perspectief de kunst verder kon dragen. En voor de samenleving, die er dankzij museale schenkingen en bruiklenen belangwekkende tentoonstellingen en soms zelfs complete musea aan heeft overgehouden. Dat alles heeft als vanzelf een zeker prestige aan de verzamelaar gegeven, een maatschappelijke status die toeneemt naarmate zijn collectie meer importantie krijgt. De laatste jaren is een nieuwe, zeer kapitaalkrachtige generatie kunstverzamelaars naar voren gekomen, die niet alleen de bestaande machtsverhoudingen binnen de internationale kunstwereld danig verandert, maar ook de ontwikkeling van de kunst én het beeld van de westerse cultuur sterk beïnvloedt.

Anna Tilroe
Anna Tilroe is kunstcriticus, curator en buitengewoon hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceerde jarenlang in de Volkskrant en NRC-Handelsblad en tegenwoordig in De Groene Amsterdammer. Als curator organiseerde zij onder meer de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008.

Anna Tilroe is kunstcriticus, curator en buitengewoon hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij publiceerde jarenlang in de Volkskrant en NRC-Handelsblad en tegenwoordig in De Groene Amsterdammer. Als curator organiseerde zij onder meer de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek 2008.
Anna Tilroe schreef drie boeken met essays over hedendaagse beeldende kunst en cultuur. Vorig jaar verscheen van haar een pamflet in boekvorm over de dominantie van de kunstmarkt: De Ja-sprong, naar een nieuwe vitaliteit in de kunst.

Cursus VerzamelKunst

De lezing is onderdeel van de cursus VerzamelKunst georganiseerd door De Krabbedans Eindhoven. Dit is een cursus van zeven bijeenkomsten voor de (beginnende) verzamelaar van hedendaagse kunst. Professionals uit de kunstwereld nemen u mee naar de galerie, het kunstenaarsatelier en het museum.

Deelname aan de cursus VerzamelKunst kost € 250,-. Dit is inclusief entrees, workshops, rondleidingen en cursusmateriaal. Maximaal 20 deelnemers, aanmelden tot uiterlijk 10 november 2011. De cursus loopt van 17 november 2011 t/m 26 januari 2012. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met: Catharina Koerts / Anneke van Wolfswinkel: verzamelkunst[at]krabbedans.nl