
Op het terrein van de Van Nellefabriek is meer dan 10000 vierkante meter aan kunst te zien. De nadruk ligt op verkoop, maar Art Rotterdam kenmerkt zich ook door hiervan af te wijken. In het kader van het Nederland-Vlaanderen jaar is er op het terrein van de Van Nellefabriek in de oude werkplaatsen een presentatie van kunstenaarsinitiatieven uit Nederland en België.
De belangstelling daarvoor ligt in lijn met de focus op jonge kunstenaars. Jong talent wordt getoond onder de noemer Prospects & Concepts. Het zijn presentaties van de dertien kunstenaars die in 2013 een starterstipendium hebben gekregen van het Mondriaan Fonds. Maar ook galeries die jonge kunstenaars representeren staan in het hart van de beurs bij de New Art Section.
Vooral de aandacht voor de niet ‘establishment kunst’ en het gevarieerde aanbod zorgen ervoor dat Art Rotterdam een goede naam heeft in de kunstwereld. Ook dit jaar komen er weer veel internationale VIP-gasten. Op het prgramma: een diner op het atelier van Joep van Lieshout , een rondleiding door kunstenaar John Stezaker in het Fotomuseum waar nu een tentoonstelling van zijn werk te zien is.
Lang niet alle 21500 bezoekers zijn verzamelaars. Sterker nog, afgelopen jaar kochten maar zeshonderd mensen een kunstwerk op de Art Rotterdam. ‘We weten niet precies hoeveel er wordt omgezet, die informatie vragen wij ook niet van de galeries‘, zegt Hof. Voor een kleine galerie is een omzet van 20.000 euro veel, terwijl voor een grote galerie bedragen boven de 50.000 euro pas interessant zijn.
‘We willen iedereen iets bieden en de Van Nellefabriek draagt bij aan die mogelijkheid. Steeds vaker horen we bij de entree dat bezoekers geen plattegrond willen. Dit geeft aan dat bezoekers zich willen laten verrassen door de kunst. Dat zien we als een compliment.‘
Een interessante ontwikkeling die Hof constateert is dat veel kunstbeursen tegenwoordig een curator als directeur hebben. Of er wordt nauw samengewerkt met een curator- dit gebeurt ook bij Art Rotterdam bij de Projections waar videokunst te zien is. Het lijkt erop dat beursorganisaties zo steeds dichterbij een tentoonstellings-concept in de buurt proberen te komen.
Art Basel van 18 juni tot 21 juni 2015 - Basel
Art Basel is de grootste kunstbeurs ter wereld, Inmiddels zijn er dependances in Miami en Hong Kong. Sinds het jaar van oprichting in 1970 is Art Basel een begrip in de kunstwereld. Dit is de enige echte internationale beurs. Je gaat hier als galeriehouder niet naartoe voor de Zwitserse verzamelaar maar voor alle grote verzamelaars. Zij waren de eersten met het idee om een serieus vip programma op te zetten. Door steeds weer met nieuwe concepten te weten ze de bezoekers vast te houden. De kwaliteit blijft onveranderd hoog.
Independent 5 tot 8 maart 2015 - New York
De meeste kunstbeurzen tonen alleen hokjes met galeriepresentaties. The Independent wijkt hiervan af door de galeries onderlinge verbindingen aan te laten gaan zodat het meer een tentoonstelling wordt dan een kunstbeurs. Waar veel galeries tegenwoordig van alles een beetje aanbieden, dwingt Independent tot een specialisatie en dat levert een mooi geheel op.
Fiac 22 -25 oktober 2015 - Parijs
De Fiac was jarenlang een toonaangevende beurs, maar verloor terrein door onder meer de oprichting en het succes van de Frieze in Londen. Ze hebben zich, na jaren buiten de stad Parijs, weer gevestigd in het hart van de stad - het Grand Palais. Dat is een goede keuze geweest mijns inziens want ze doen nu weer mee!
Frieze 14 -17 oktober 2015 - Londen
Deze kunstbeurs waardeer ik om zijn durf en ondernemerschap. Vanuit het niets was daar twaalf jaar geleden opeens een nieuwe kunstbeurs waar de top van de galeries zich presenteerden. Inmiddels is er ook Frieze New York- die net als in Londen ook in een grote tent plaatsvindt.
Vienna Art Fair 2 tot 5 oktober 2015 - Wenen
Wie kennis wil maken met Oost-Europese kunst is in Wenen aan het juiste adres. De beurs staat bekend als 'the gate to the east’. Natuurlijk zijn er veel Russische verzamelaars te vinden, niet gek, want de beurs heeft een Russische eigenaar.
Beeld: Art Rotterdam: Ula Mirowska