Onlangs werd een prijsvraag uitgeschreven die dit potentieel mooi illustreerde. Het ging om de reconstructie van de Tuin van Eden, die nodig moest worden ‘gerevitaliseerd’. Nu Technopolis - de hoofdstad van Cyberia - een feit was, werd het tijd voor een opknapbeurt van zijn groene long. Vijgeblaren zijn niet nodig in dit Vernieuwde Eden. Niemand hoeft zich meer te schamen voor wat dan ook, want ga je uit wandelen, dan doe je dat anoniem. Je logt gewoon onder een andere naam in. Of je doet je cyber suit aan en je virtuele-realiteithelm op, en je bereikt de mystieke synesthetische visie. Qua produktie ben je ver verwijderd van de grote profeten uit de wereldgeschiedenis achter je, maar qua ervaring bevind je je met gemak op het niveau van Boeddha, Christus en Carlos Castaneda tegelijk. Techniek bevindt zich niet langer tussen ons en de magie, ze is de magie. De competentie van het landschapsontwerpen is aardig opgerekt.
Zeker indien je het landschapsontwerp niet alleen van toepassing acht op het kastje tegenover je, maar ook op de eigen black box: het hoofd. Cyberia is overal. Het is niet alleen een technologisch paradijs, maar ook een speeltuin voor de betere hallicunogenen. Er bestaat een chemische onderhoudskuur die de virtuele ervaringen in de alles-is-okeewereld nog kan versterken. Smart drugs. Pillen en poeders om in te wonen. Vijf gram psylocibine en je bent op het niveau van een Grote Verlosser.
Vergeet Prozac; XTC, MDMA, MDM, DMT, Adam X, M-Ethyl, dat is pas de smeerolie van de neurotransmissie. Sinds we weten dat een prettig gevoel chemisch is, hoeven we nog slechts die chemie te reconstrueren. En dat geldt natuurlijk ook voor euforie en goddelijke extase. Transcendentie is nu voor iedereen bereikbaar. Een kwestie van de juiste ingredienten in de juiste verhoudingen.
Alarmimpuls? Angst, agressie of territoriale paranoia? Met MDMA bereik je bijvoorbeeld de tijdelijke onderbrekingen van de hersencircuits die hiervoor verantwoordelijk zijn. Weg zijn deze destructieve gevoelens. Sterker nog werkt DMT, demethyltryptamine; dit is je reinste psychofarmacologische virtuele realiteit. Een DMT-trip is de perfecte voorbereiding op het einde van de aangekondigde hyperdimensionele, tijdloze, nonpersonele realiteit. En met XTC maak je natuurlijk als vanzelf die fantastische fractalen op de dansvloer tijdens de house raves.
Of wat dacht u van Vasopressin tegen complexe programmatische en organisatorische problemen bij de opbouw van uw prive-databank (voorheen: levensloop). U krijgt opeens weer overzicht. Komt er teveel op u af, neem dan een dosis Piracetam of Pyroglutamaat tegen spanning en acute stress. Daarna, om niet terug te vallen, is Hydergine als onderhoudskuur tegen chronische stress op zijn plaats. En ten slotte, wanneer u door voor de hele wereld aantrekkelijk bent geworden en overal gevraagd, dan is er L-tyrosine tegen de permanente jet lag.
Laten we wel zijn, het leven wordt er in het computertijdperk niet makkelijker op. Gecompliceerd systeembeheer, identity- en genderbending, filosofische en spirituele expedities naar de verste uithoeken van het Internet, plotseling verdwijnende netpals, een gestresste werkomgeving, of een creatieve dip, de weg naar het paradijs gaat niet over rozen. Het is maar goed dat er smart drugs zijn.
Niet de goede mensen gaan meer naar de hemel, maar de slimme mensen…