De vluchtelingenjackpot

Hoewel ‘gelukszoekers’ door steeds strengere wetgeving worden tegengehouden bij de poorten van ‘Fort Europa’ heeft de ‘echte’ vluchteling nog altijd recht op verblijf in Europa. Er worden zelfs vluchtelingen uitgenodigd. Nederland doet sinds 1984 mee aan het hervestigingsbeleid van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). De vluchtelingenorganisatie draagt zaken voor, Nederland beslist wie wordt toegelaten, per jaar zo'n vijfhonderd personen.

Medium 20090622037

Fotograaf Karijn Kakebeeke en journalist Eefje Blankevoort volgden anderhalf jaar lang (2009-2010) het selectie- en inburgeringsproces van twee groepen uitgenodigde vluchtelingen: vanaf het moment van selectie in het buitenland tot het punt dat ze enkele maanden in hun nieuwe thuisgemeente in Nederland wonen. Eén groep komt uit Kakuma, een vluchtelingenkamp in Noord-Kenia, de andere is een groep Irakezen uit Syrië. De beelden en ervaringen zijn vastgelegd in het boek De vluchtelingenjackpot (uitgegeven door Post Editions.) Want uitgenodigd worden is voor veel vluchtelingen als het winnen van de jackpot. Zij krijgen de kans een nieuw leven op te bouwen, hun leven als vluchteling achter zich te laten. Maar een nieuw leven beginnen in een vreemd land is een moeizaam proces van vallen en opstaan, teleurstellingen en bijgestelde verwachtingen.
Het project is ook te zien als reizende buitententoonstelling (momenteel in Amersfoort, daarna in onder meer Assen, Den Haag, Voorburg, Almelo en Venlo). De foto’s bij komen uit het boek en de tentoonstelling. Voor meer informatie www.fotodok.org

Medium 20090828002
Medium 20091209027
Medium 20091209127
Medium 20109080391

De Vluchtelingenjackpot is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun
van VluchtelingenWerk Nederland, NCDO, Stichting Sem Presser Archief, Fonds
Bijzondere Journalistieke Projecten en M.A.O.C. Gravin van Bylandt
Stichting.