São Paulo - De ‘eigenaar van het Braziliaanse voetbal’ wankelde de afgelopen weken. Ricardo Teixeira, de machtige voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, stond al jaren onder druk vanwege allerlei corruptieschandalen. Maar nu zou hij echt gaan, na 23 jaar verdeel-en-heerspolitiek. Hij zou het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië niet meer meemaken. Nieuwe beschuldigingen over het wegsluizen van overheidsgeld doken de kop op en een veel groter, al langer sluimerend schandaal dreigt te knallen. Dat gaat terug naar de jaren negentig toen Teixeira samenwerkte met ex-schoonpapa en ex-Fifa-voorzitter João Havelange. Ze zouden samen honderd miljoen dollar hebben weggesluisd. Gevolg: er wordt gesproken over zijn opvolging.

De Fifa wil het schandaal naar goed gebruik zo veel mogelijk binnenskamers houden. Volgens de Britse journalist Andrew Jennings sloot Fifa-voorzitter Joseph Blatter daarom in 2010 een akkoord met Havelange en Teixeira: in ruil voor geheimhouding zouden beide heren enkele miljoenen euro’s aan de Fifa hebben ‘terugbetaald’. Het Zwitsers Hof probeert dat akkoord alsnog openbaar te maken. Dat kan ieder moment gebeuren. Het schandaal kostte Teixeira in ieder geval al zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Fifa in 2015. Zijn imago is te zeer geschaad. De Fifa heeft de handen van Teixeira afgetrokken en bekritiseert momenteel openlijk de organisatie van het WK door Brazilië.

Onder president Lula (2003-2010) was Teixeira nog kind aan huis (hij dronk iedere vrijdag een biertje met de president), maar bij president Dilma Rousseff komt hij niet over de vloer. Vandaar dat Teixeira onlangs voetbalster Ronaldo als woordvoerder voor het WK aanstelde.

Maar de oude, als bot bekendstaande, bondsbaas vecht terug. Na een paar dagen in Miami eiste hij weer de unanieme steun van alle provinciale voetbalverenigingen van Brazilië. Om ze warm te maken bood Teixeira van tevoren wel een verhoging van zestig procent van het zakgeld dat de bond maandelijks betaalt aan de verenigingen. Ze gingen allemaal overstag.
De vraag blijft of Teixeira het trekt tot aan het WK. Hij heeft een ontsteking aan zijn darmen en zou binnenkort wel eens om ‘gezondheidsredenen’ kunnen aftreden. Zijn opvolger heeft hij alvast aangewezen.