In Blake Morrisons roman Ten zuiden van de rivier schrijft een journalist een sterk verhaal over een aanval van een vos op een baby. Een paar jaar later heeft de werkelijkheid de fictie ingehaald. In de Oost-Londense wijk Hackney heeft een vos twee negen maanden oude tweelingzusjes tijdens hun slaap gebeten. Waarschijnlijk was het dier afgekomen op het aroma van gevulde luiers, dat naast kabeljauw en broodjes met honing een onweerstaanbare uitwerking op Smirre heeft. Kranten publiceerden schimmige foto’s van de mogelijke dader, met vetgedrukte onderschriften als Is this the fox in baby attack. Boven een paniekerig hoofdredactioneel zette The Daily Mirror de kop Stay Calm on Fox Risk. De woordvoerder van de British Humane Urban Wildlife Deterrence Association maakte overuren. Op het platteland gonste het ‘zie je wel’. Plattelandsbewoners beschouwen de vos als een stuk ongedierte dat ‘s nachts kippen, eenden en katten doodt. Een paar jaar geleden is een flamingo van Hare Majesteit door een vos onthoofd. Sommige boeren hebben nu lama’s op hun erf lopen om vossen af te schrikken.
Stadsbewoners zien de vos daarentegen als een interessante uitbreiding van de stedelijke fauna en in bepaalde gevallen als een makkelijk te onderhouden tuindier. In Londen lopen zo'n tienduizend vossen rond, die zich op de vreemdste plekken begeven, van schoenenwinkels tot slaapkamers, van voetbalstadions tot visrestaurants. Deze invasie heeft mede te maken met bezuinigingen op de vuilnisophaal en het feit dat de moderne mens de onhebbelijke gewoonte heeft om lopend op straat te eten. Ook het aantal reigers, herten en grijze eekhoorns neemt toe in de bebouwde kom. Dit tot vreugde van de bunny-huggers, zoals plattelandsbewoners de stedelingen noemen. Zij zijn grootgebracht met Roald Dahls Fantastic Mr Fox, waarin een sluwe vos zijn familie beschermt tegen akelige herenboeren.
Ondanks het incident in Hackney leveren vossen, anders dan vechthonden en loshandige stiefvaders, geen groot gevaar op voor kleine kinderen. De geëmotioneerde moeder van Lola en Isabella heeft echter opgeroepen tot een jacht op stadsvossen, wat haar op doodsbedreigingen is komen staan van radicale dierenrechtenactivisten. Geen loos alarm, want acties van anti-jachtdemonstranten hebben twee jaar geleden al eens geleid tot de dood van een vossenjager. Vast staat dat de vos een rol zal blijven spelen in de 'burgeroorlog’ tussen stedelingen en plattelandbewoners, zeker nu de regering waarschijnlijk zal voorstellen om het niet te handhaven jachtverbod af te schaffen. Vooruitlopend daarop opperde de conservatieve columnist Simon Heffer in The Daily Telegraph een stadse versie van The Duke of Beaufort’s Hunt te organiseren: de Hackney Hunt.