Rome – De eerste definitieve ­veroordeling van Silvio Berlusconi (76) is sinds krap een week een feit, maar het is niet zo dat daarmee zijn rol op het Italiaanse politieke podium automatisch is uitgespeeld. Sterker: er wordt naarstig gezocht naar een manier om hem ­politiek in het zadel te houden, want Berlusconi is van levensbelang voor de regering-Letta. En de regering-Letta is weer van levensbelang voor Italië’s geloofwaardigheid op ‘de internationale markten’, de term die om de haverklap valt om Griekse doemscenario’s te bezweren.

De regering van Enrico Letta (46) heeft net zijn eerste honderd dagen mogen vieren. Het van bovenaf gestuurde monstercompromis tussen oud-communisten en Berlusconi is een kindje van de president van de republiek Giorgio Napolitano (88) en deze zal alles in het werk stellen om zijn creatie te beschermen. De trouwe bondgenoot aan zijn zijde is Gianni Letta (78), de oom van Enrico, en in zeker opzicht de ware Letta van deze regering. Want Gianni Letta is al twintig jaar de belangrijkste politieke raadgever van Berlusconi, die naar hem luistert als een schoothondje.

De eerste twee dagen na de veroordeling gebruikte een aantal vertegenwoordigers van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid (pdl) ferme woorden. Er zou een burger­revolutie op handen zijn, het Italiaanse volk zou in de ­startblokken staan om de pleinen te ­bestormen, de tien miljoen Italiaanse kiezers die blind ­vertrouwen hebben in Hun Silvio ­gingen dit niet pikken, enzovoort. En ook ­Berlusconi zelf was hoog te paard gaan zitten met het ­dreigement om de stekker uit de regering-Letta te trekken en een dramatisch betoog over het einde van de rechtsstaat en de democratie.

Maar toen heeft Gianni Letta, de oom, ingegrepen. Dit kon hij doen omdat hij de enige is die in en uit loopt bij zowel de president van de republiek als de premier, zijn neef. En dus weet Gianni Letta al lang dat er een oplossing gevonden gaat worden, maar dat het zaak is zich eventjes koest te houden. Even niet van die grote woorden, even niet meteen om gratie gaan bedelen, een bevoegdheid die de president van de republiek heeft, maar slechts hoogst zelden gebruikt. Gewoon even koest allemaal, heeft Gianni Letta gezegd. En zie daar: onmiddellijk bond Berlusconi in, temde zijn volk, en maakte van de demonstratie voor zijn vorstelijke paleis in Rome een intiem momentje van gedeeld verdriet, in plaats van de bestorming op de Bastille. Want hij weet: er komt een oplossing. Dat heeft Gianni Letta hem beloofd.