Rome – Op de maten van Granada marcheerde Silvio Berlusconi naar zijn plaats. De arena in de tv-studio was helemaal voor hem ontruimd. De tv-presentator Michele Santoro kondigde trots aan: ‘In ieders leven breekt het moment aan waarop je je toreador voelt.’ Hij bedoelde zichzelf, omdat hij toen nog niet besefte dat de rol van de stier ook wel eens de zijne zou kunnen worden.

Want dat is kenmerkend voor Silvio ­Berlusconi: nodig hem uit in het hem meest vijandige programma met de talkshow-host die hij het meest van allemaal haat, en hij maakt er een succes van. Het optreden van de beoogde stier die na drie uur tijd de ware ­toreador bleek te zijn was een groot succes. Negen miljoen kijkers, een piek die door de zender La7 van het Italiaanse ­telecombedrijf nog nooit eerder is gehaald.

‘Michele wie?’ noemde toenmalig premier Berlusconi Michele Santoro tijdens het beruchte ‘Bulgaarse dictaat’ in 2002. Tijdens een persconferentie in Sofia somde hij op welke tv-journalisten volgens hem ‘een misdadig gebruik’ van de publieke omroep Rai maakten. Santoro’s hoofd rolde enige maanden later, maar in 2006, toen Berlusconi’s mandaat als premier erop zat, kon hij terugkeren op televisie. En opnieuw werd hij de obsessie van Berlusconi, die in 2008 al weer terug was als premier.

Maar no hard feelings, afgelopen donderdag. Vriend en vijand zijn het erover eens: Berlusconi was de winnaar. Superieur glimlachend liet hij de ergste aantijgingen over zich heen komen van het vuurpeloton dat Santoro voor hem had opgesteld. Daar had hij de avond tevoren thuis in zijn villa in Arcore speciaal op geoefend met een team journalisten van zijn eigen commerciële zenders. ‘Jongens, verzin het ergste tegen me wat je kunt bedenken, en wees niet bang: je wordt niet ontslagen’, schijnt hij te hebben gezegd.

En hij bleef vrolijk, behalve als hij het had over het verschrikkelijke jaar dat de Italianen achter de rug hebben onder de regering-Monti – dan keek hij bedroefd. Dat gaat anders worden als ik weer in het zadel zit, straalde Berlusconi uit. Berlusconi is terug in de race dankzij ‘Michele wie’?