Het diertje leeft semi-sociaal en het is een nachtdiertje. Hij eet vruchten, insecten, kleine reptielen en knaagdieren. Het heet wel ‘wasbeerhond’ maar het is geen familie van de wasbeer. De wasbeerhond is een hond. Hij lijkt alleen op een wasbeer.

De wasbeerhond is de enige hond die in winterslaap gaat. Vlak daarvoor legt hij een flinke vetlaag aan en krijgt hij een flink wat vollere vacht; grijs, bruin, zelfs een beetje rossig van kleur. Een kleurenpatroon dat we nu al jarenlang veel in ons straatbeeld zien. Aan de kraag van jassen.

In China leeft de meerderheid van de wasbeerhonden niet in het wild maar in kooien. Daar worden ze in bewaard tot ze groot genoeg zijn om anaal geëlektrocuteerd te worden of sufgeknuppeld om uiteindelijk vaak levend te worden gevild.

Hun velletjes worden dan verwerkt tot foeilelijke jassen.

Die lelijke jassen worden dan door gewetenloze helers als Gaastra Nickolson Moscow en Airforce bulksgewijs verkocht aan lager opgeleiden voor schappelijke prijzen.

Meestal duren modetrends maar kort. Maar de ergste duren het langst.

De bomberjack-periode ging maar niet over. Het fenomeen van afzakkende broeken en zichtbare onderbroeken duurde lang maar ebt gelukkig weg. Maar voor afgezakte broeken werden geen onschuldige diertjes levend gevild. Voor de bontkraagjassen wel.

De bontkraagjas is het meest on-elegante kledingstuk van de afgelopen decennia.

Tel daarbij op dat de hedendaagse jeugd de kraag-look vaak vergezeld laat gaan van een haardracht die vooral in het eerste deel van de jaren veertig bij onze oosterburen populair was (en tegenwoordig ook bij ‘hipsters’).

De opgeschoren nekken en het halve cirkeltje dode hond eromheen doen de dragers van de jacks eruitzien als half beknabbelde paardenbloemen.

Ik hoop dat de potentiële kopers van deze jacks dat zo spoedig mogelijk beginnen in te zien.

Want blijkbaar zijn de vele berichten over de gruwelijke wijze waarop de jassen tot stand komen onvoldoende om de afzichtelijke ondingen uit het straatbeeld te krijgen.


Beeld: Bontkragen.nl