Waar ik ook ga, de stad beweegt moeiteloos met me mee. Zelden word ik in mijn ritme gestoord. De uitladende vrachtwagen op de gracht, de bouwputten van de Noord-Zuidlijn, de wegomleggingen: het zijn geen ergernissen meer, maar voorspelbare dissonanten in een bijzonder harmonieuze en ietwat saaie stadssymfonie.

‘Push the red button to add drama’ denk ik wel eens.

Laatst schrok ik midden in de nacht wakker. Mijn hele huis stond te schudden op zijn grondvesten. Was de wasmachine aan het centrifugeren waardoor de vloer trilde? Ik stond op van mijn bed en ging kijken. De wasmachine draaide inderdaad, maar deed dat rustig. Opnieuw schudde het huis hevig. Ik ging de trap op en opende de deur naar ons dakterras. Wat ik zag was verbijsterend: de hele stad stond in brand, overal dikke oranje rookwolken. Voor mijn ogen stortte Het Okura hotel in. De Rembrandttoren was al van de skyline verdwenen. In de verte kwam een vulkaan tot uitbarsting. Een vulkaan! In Amsterdam! De dag des oordeels was aangebroken. Ik stormde in blinde paniek de trap af, schreeuwend tegen mijn vrouw: Snel onder de tafel!

Toen werd ik wakker. Het was een droom. Een onvervalste nachtmerrie. Zoals ik die jaren niet meer heb gehad. Eenmaal tot rust gekomen, merkte ik dat de nachtmerrie mij een vreemd soort kick gaf. Even stond mijn leven op z’n kop. Schoot ik in de overlevingsmodus. En was het anders zo gemoedelijke en meegaande Amsterdam verandert in een grillig monster.

Dit deed me denken aan Remixing The City, een compilatieprogramma van webvideo’s dat ik een paar jaar geleden met Upload Cinema maakte, waarvan Tracy Metz gastcurator was. Daar zaten twee video’s bij die, weliswaar niet zo apocalyptisch zijn als mijn droom, maar wel de stad van zijn meer weerbarstige kant laten zien.

Skating in Christchurch

In 2011 werd Christchurch, de op een na grootste stad van Nieuw-Zeeland, getroffen door een aardbeving met de schaal van 7.1 op de schaal van Richter. Er kwamen 150 mensen om en de ravage was enorm. Een paar dagen na de aardbeving trok een groepje stakers de stad en maakten deze video.

Market Train

Nog een mooi voorbeeld van menselijke onverstoorbaarheid: Acht keer per dag, 7 dagen in de week rijd een trein dwars door de Mae Klong Markt in Bangkok, Thailand. Elke keer als de trein voorbij komt worden de kraampjes opgeruimd om daarna weer te worden opgezet. Waarom de markt niet elders huisvesten? Kwestie van traditie en trots: De markt bestond al jaren voordat het spoor er kwam.

Kijk ook [Een bizarre samenloop van omstandigheden](%20http://vimeo.com/30016983), een grappig filmpje van Joost Reijmers waarin Amsterdam wél onvermijdelijk haar ondergang tegemoet gaat

In de maand december zal voor de speciale ‘online’ editie van Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen’elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars ons idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze hier allemaal terug.

Dagan Cohen is bedenker van Upload Cinema, een filmclub die om de maand de beste video’s van het web naar het witte doek brengt.