De PKK-militanten staan op hun beurt niet stil. Ze leggen mijnen, blazen die mijnen op wanneer militaire voertuigen langsrijden, ze blazen zo nu en dan ook zichzelf op om in drukke winkelstraten zo veel mogelijk mensen te doden, ze vallen militairen op straat aan en verdwijnen spoorloos in de dichtstbijzijnde bossen.
De Turkse regering wil de PKK uitroeien. De PKK neemt wraak door Turks bloed te laten vloeien. De twee partijen lijken van zins om deze oorlog die al dertig jaar woedt tot in de eeuwigheid voort te zetten.
Toch gaan her en der stemmen op die zeggen dat er een andere manier moet zijn om dit conflict te beslechten. Het volk moet maar zeggen wat de oplossing is, schrijven sommigen in kranten. Een standpunt dat voorheen geen plek vond in de kolommen van de Turkse pers.
Wat de wil van de twee volkeren is weet niemand. Of de meerderheid van de Koerden bijvoorbeeld bij een eventueel referendum voor afscheiding van Turkije zou stemmen of zich juist zou vastklampen aan het land weten we niet. Het is in Turkije immers bij wet zelfs verboden om te praten over een opdeling van het land, laat staan er een referendum over te houden.
Ondanks dit verbod maken enkele opinieleiders zich de laatste tijd sterk voor een referendum. ‘Zolang die wet bestaat die het ons verbiedt om over afscheiding te praten, is Turkije geen democratisch land. Geef de mensen de vrijheid om zelfs voor afscheiding van Turkije te zijn’, schrijven ze.
De politiek heeft geen interesse in dissidente meningen. De zonen van beide volkeren gaan bij bosjes dood. En degenen die in de kranten een ‘onacceptabel’ standpunt als een volksstemming verkondigen, het kan niet anders of ze zullen snel bezoek krijgen van de officieren van justitie. Deze ambtenaren zullen hen dan - zoals het hoort - aanklagen namens het Turkse ‘volk’.