Een radioprogramma belde. Zou je je mening willen geven over de zaak Robin van Persie? Nee, dat wil ik niet, want ik ben er niet bij geweest en heb er dus geen mening over. En als ik er een mening over heb, is het een mening die louter is gebaseerd op vage berichten in de media. Maar leuk is anders, wat Robin van Persie op dit moment overkomt. Robin was vorig jaar vier dagen te gast bij ons in Olhos de Agua in Portugal, toen wij daar Villa BvD maakten. Wie wil je meenemen, vroegen we hem. Mijn meisje, zei hij, en als het mag, zou mijn opa het prachtig vinden om mee te mogen komen. Dus kwam Van Persie met zijn opa en zijn meisje, met wie hij, zo «onthulde» hij ons buiten de uitzending, drie dagen tevoren was getrouwd.
Hij was een leuke, meewerkende gast, trainde elke dag keihard op het strand om conditioneel zo fit mogelijk bij zijn nieuwe club Arsenal te kunnen starten en zorgde zeer goed voor zijn trotse opa. In tegenstelling tot wat alle kenners hadden voorspeld, slaagde hij afgelopen seizoen bij Arsenal. Hij nam en benutte vorige maand in de grote Engelse Cupfinal tegen Manchester United zelfs een penalty. In de laatste twee interlands toonde hij zich een volwaardig international.
Vorige week maandag zou het vroegere enfant terrible van Feyenoord als international en speler van Arsenal met zijn vrouw op vakantie gaan. In plaats van onder de zon op het strand zit hij nu in een cel, verdacht van verkrachting. Voor lezers van dit prachtblad is het misschien niet zo goed voor te stellen, maar rond profvoetballers en popsterren bewegen zich in disco’s groupies en andersoortige vrouwen die in het voorbijgaan letterlijk zeggen dat ze onder hun rokje geen slipje dragen en zo nat en geil zijn, zeg maar vrouwen die zich net zo gedragen als de gemiddelde man in die disco.
Henk en ik zaten jaren geleden in een van de mediterrane buitenlanden een keer na een interview met twee voetbalsterren chic te dineren. Ik ga zo dadelijk naar het toilet, zegt een van hen, kom een minuut na mij, moet je zien wat er ook in dit chique restaurant gebeurt. Inderdaad, in het herentoilet werd de voetballer belaagd door een prachtige vrouw, die enige tafeltjes verder gewoon met een man zat te eten.
Dat is het leven van de voetbalster, de ster die Robin zeker in Rotterdam is. Nogmaals, van de zaak Van Persie en de vrouw die de klacht heeft ingediend, weet ik niets. Dus mag en kan ik niet oordelen. Maar het blijft een onwerkelijke wereld waarin Van Persie leeft. Op z’n hoogst kun je concluderen dat hij anderhalve week geleden in dat weekeinde op het verkeerde moment op de verkeerde plek met de verkeerde mensen was. Het voorkomen daarvan behoort ook tot de kwaliteiten van een profvoetballer.