Ze weigeren belasting te betalen’ ze willen niets met de regering te maken hebben’ ze vormen gewapende milities met een eigen mythologie. De Verenigde Naties vormen een duistere macht die Rusland in staat stelt in Amerika te infiltreren. Hun andere vijanden zijn de FBI en het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens. Hun martelaars zijn de vrouw en het kind van de blanke suprematist Randy Weaver’ die in 1992 omkwamen bij een gewapend treffen’ en vooral de 82 sekteleden die op 19 april 1993 de dood vonden tijdens de FBI- belegering in Waco, Texas.
Die 19de april is de datum die voor hen de Amerikaanse Revolutie (op 19 april 1775 begonnen met de Slag van Lexington) verbindt met hun eigen strijd voor een onbeperkt wapenbezit en tegen wat zij zien als de dictatuur van de federale regering. Die datum op een vervalst rijbewijs wees erop dat de daders in rechts-extremistische kring moesten worden gezocht. Timothy McVeigh en de broers Nichols waren snel gevonden. Erg snel. McVeigh reed in een auto zonder nummerborden van de plek des onheils weg. In het weekblad Time wordt hij beschreven als een volgeling, niet een leider, iemand die doet wat hem wordt gevraagd, niet iemand die zelf op ideeën komt ‘. De twee broers Nichols zijn brave boeren met extreem-rechtse denkbeelden’ die experimenteerden met zelfgemaakte bommetjes. McVeigh was zeer onder de indruk van de ‘mini-holocaust’ in Waco, en kan gemakkelijk misbruikt zijn door wie dan ook die hem voorstelde op 19 april - het moment dat in Waco de moordpartij werd herdacht - de afdeling van het Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms in Oklahoma een verrassing te bezorgen.
Maar kan een amateuristisch in elkaar geknutselde bom van kunstmest werkelijk zo'n afgrijselijke ravage teweegbrengen? En welk doel moet zo'n wandaad dienen? Zo bekeken is het onderzoek niet zoveel verder dan toen men dacht aan Arabische terroristen. Wie zit erachter’ wie heeft er belang bij? De ultrarechtse milities zijn in één klap in ieders aandacht. Clintons populariteit neemt met sprongen toe’ vanwege de gevoelige koelbloedigheid waarmee hij de zaak aanpakt. De FBI heeft een enorm succes geboekt door zo snel op het spoor van de daders te zitten. De roep om betere controle en veiligheidsmaatregelen groeit - de apocalyptische visioenen van de extreem-rechtse fanatici lijken zichzelf waar te maken. Het wachten is op de moord op McVeigh. Het scheelde al weinig of hij was gelyncht toen hij in Oklahoma naar een helikopter werd overgebracht. De moord op president Kennedy en de nooit geëindigde speculaties over wie daar uiteindelijk achter zaten’ zijn hierbij vergeleken kinderspel. De beschuldigingen zullen over en weer doorgaan. En zullen over en weer een voorwendsel zijn voor weer nieuw geweld.