Podcast van de galerie David Zwirner

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag de tips van Joke de Wolf, Thomas Heerma van Voss, Jan Postma, Walter van der Kooi en Basje Boer.

1. Finding Van Gogh

Goede Nederlandstalige podcasts over beeldende kunst zijn schaars, afgezien van de mooie serie Kunst is lang van Mister Motley, met steeds één kunstenaar een uurlang aan het woord. Internationaal is er een breder aanbod. Neem bijvoorbeeld Finding Van Gogh van het Städel Museum, over de zoektocht naar één schilderij van Van Gogh, een van de portretten van dokter Gachet. In Duitse en Engelse versie verkrijgbaar, met zo af en toe een afbeelding als aanvulling bij het grondig uitgezochte verhaal. Ook The British Museum en Centre Pompidou hebben onderhoudende podcasts over hun collectie; The Art Newspaper heeft wekelijks een aflevering over de actualiteit in de kunstwereld. De galerie David Zwirner heeft een eigen podcast, Dialogues, waarin vóór de laatste aflevering − een gesprek met Jeff Koons uit 2018 − al kort wordt verwezen naar de onzekere tijd die de kunstwereld als gevolg van de coronacrisis te wachten staat. (JdW)

2.Nick Cave & Warren Ellis

Nick Cave is natuurlijk vooral bekend van zijn gezongen werk met The Bad Seeds, maar daarnaast blijkt hij een begenadigd componist. De muziek die hij dertien jaar geleden met Warren Ellis schreef voor de speelfilm The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, behoort nog steeds tot de beste soundtracks ooit gemaakt: zachte, soms tedere pianoloopjes, schraperige en hier en daar aanzwellende strijkers, af en toe hoog percussiewerk – de middelen zijn minimaal, de uitwerking is subliem en heeft iets tijdloos. Ideale muziek voor de thuiswerker die plots omringd is door stilte. (THvV)
Te beluisteren op Spotify

3. Garry Winogrand

AVRO’s Close-Up zond niet lang geleden een korte versie uit van de mooie documentaire All Things Are Photographable, over de Amerikaanse straatfotograaf Garry Winogrand, die bij zijn dood duizenden niet ontwikkelde fotorolletjes achterliet. (JP)
Te zien via NPO Start

4. Centraal

Centraal heet de opvolger van het One Night Stands-project. Bekijk vooral het prachtige Afua over een elfjarig Rotterdams-Nigeriaans meisje dat uit de Efteling-bus voor het schoolreisje wordt gezet omdat mama niet heeft betaald. Boos gaat ze het grote station in en wordt opgenomen in een veelkleurig groepje oudere pubermeiden. (WvdK)
Te zien via vpro.nl

5. Fleabag

Fleabag is de bijtende comedyserie van actrice, scenarioschrijver en theatermaker Phoebe Waller-Bridge (zie ook). Waller-Bridge speelt een vrijgezel in hedendaags Londen die worstelt om zich kwetsbaar op te stellen. In seizoen 2 wordt ze verliefd, op een ‘hot priest’, wat een nog net iets betere reeks oplevert dan seizoen 1. Beide seizoenen zijn te streamen via Amazon Prime Video. Het eerste seizoen is ook digitaal of op dvd te koop bij distributeur Lumière. (BB)