Twee aanbevelingen, non-fictie en fictie. Uit de geplande afleveringen van Tegenlicht voor dit kalenderjaar kies ik, in tijden van de Openbaringen van Johannes, die waarin de categorie ‘hoop’ het sterkst doorklinkt. Te beginnen met Boeren, burgers en beren (26 september) waarin de veerkracht van de natuur aan de orde komt, getuige de successen van een aantal ‘daadkrachtige natuurherstellers’. Op 17 oktober wordt onderzocht hoe een ‘post growth’-economie zou kunnen (en moeten) werken. Over de noodzakelijke rem op de groei in De ontgroeiers. En klap op de optimisme-vuurpijl is Rijden op zon (14 november) waarin Rob van Hattum de snelle ontwikkeling naar schoon en zelfladend vervoer behandelt – innovatie die vooral in West-Europa wordt ontwikkeld en niet in Silicon Valley. Oftewel de zonneauto. Andere afleveringen zijn niet minder belangrijk.

Wat drama betreft zie ik het meest uit naar Onze straat. Hier past een rectificatie. Eerder schreef ik dat die reeks tv-films van rond 45 minuten al na één seizoen beëindigd is. Maar er komt dus een tweede. Ze staan in een traditie van bijna twintig jaar waarin bnnvara, ntr en vpro overwegend jonge makers (scenaristen en regisseurs) de mogelijkheid boden hun talent te tonen en ontwikkelen. Het heeft een rijke videotheek opgeleverd van vaak persoonlijke, soms weerbarstige single plays, vorm van televisiekunst bij uitstek. Met uitschieters die veel vaderlandse speelfilms ver overtroffen. De noemer was lang One Night Stand; daarna éénmaal Centraal; en nu ten tweeden (en helaas wel laatsten) male Onze straat. Was het Mediafonds voorheen belangrijke financiële en artistieke steunpilaar, het nieuwe npo Fonds stelt andere prioriteiten.

Achtereenvolgens Little Amsterdam (regie Jörgen Scholtens; scenario Pepijn van Weeren en Jörgen Scholtens). Lois Lane (regie en scenario Ashgan El-Hamus). Het meisje dat vervloekt was (regie en scenario Zara Dwinger). Othala (regie en scenario Yim Brakel). Save It (regie en scenario Amira Duynhouwer). En Heartbeats (regie en scenario Vincent Tilanus). Met grote acteurs, van Anneke Blok via Kees Hulst en Gijs Naber tot Sophie van Winden, en geheid verrassende nieuwkomers. En dat de straten waarin we wonen niet langer spierwit zijn bewijzen Onze straat en voorgangers gelukkig al lang.

Tegenlicht, zondag op NPO 2, 22.05 uur. Onze straat, donderdag vanaf 7 oktober op NPO 3