Kaapstad – Het anc verkeert in crisis. De partij die Zuid-Afrika al 27 jaar onafgebroken regeert dreigt ten onder te gaan aan interne strijd, bankroet en een gebrek aan nieuwe, aansprekende gezichten. Tekenend voor de malaise was de manier waarop de aankomende gemeenteraadsverkiezingen werden aangepakt. Het anc slaagde er niet in om bijtijds de complete lijst met kandidaten te leveren – voor 93 gemeenten bleef de partij in gebreke. De verkiezingscommissie schoot te hulp door de deadline te verlengen, een besluit dat nu wordt aangevochten door de oppositie.

De partijtop wijt dit fiasco aan de covid-lockdowns die het selectieproces op lokaal niveau bemoeilijkten. Anderen beweren dat de chaos te maken heeft met de financiële crisis waarin het anc verkeert. Volgens Business Day had de partij toen Cyril Ramaphosa in 2017 de touwtjes van Jacob Zuma overnam een schuld van bijna 25 miljoen euro en stond ze voor ruim zes miljoen euro bij de Belastingdienst in het krijt. De staf van het anc heeft al twee maanden geen salaris gekregen en ging in staking. Kortom, het ontbrak het anc aan geld en werkwillenden.

Dit betekent niet dat de oppositie er garen bij spint. De Democratic Alliance (DA) wordt als te wit gezien, de Economic Freedom Fighters (eff) als te radicaal en corrupt. Dat heeft ertoe geleid dat mensen hun geloof in de politiek verliezen. Volgens een recente enquête heeft slechts 24 procent van de bevolking vertrouwen in lokale politici en is 67 procent bereid verkiezingen op te geven in ruil voor veiligheid, huisvesting en werk. De legitimiteit van de staat brokkelt af, schrijft Susan Booysen in Daily Maverick. Het gat wordt opgevuld door protest, opstand, plunderingen en criminele organisaties.

Een derde probleem voor het anc is het gebrek aan verjonging. De leiders, de zogenaamde Top Zes, zijn dik in de zestig. De anc-Jeugdliga, die voor nieuw bloed zou moeten zorgen, werd na strubbelingen in 2018 ontbonden en begint pas nu weer op gang te komen. Niet gek dus dat zich een kandidaat uit een heel andere hoek heeft aangediend. Duduzane Zuma, de zoon van de van mega-corruptie beschuldigde Jacob Zuma, heeft politieke aspiraties. Hij is jong, zelfverzekerd, welbespraakt en hij gaat kek gekleed. Zijn probleem, schrijft Daily Maverick, zijn aantijgingen van corruptie en banden met de onderwereld.