Rio de Janeiro – Opeens waren we van hem verlost. De gewelddadige paljas die in het spoor van de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro tot gouverneur van Rio werd verkozen. ‘Ik ben Wilson Witzel’, diende een bolbuikige man met de naam van een cartoonfiguur zich aan. Zo stond hij twee jaar geleden voor het paleis van de toenmalige gouverneur. ‘Ik kom even kijken waar ik straks ga wonen’, zei hij tegen de verbijsterde paleisbewoner. Niemand had ooit van deze rechter gehoord. Niet veel later werd de gouverneur gevangen gezet voor zwendel en corruptie. Net als alle vier zijn voorgangers. ‘Basta. Ik zeg GENOEG!’ schetterde Witzel vooraan in het concert van razernij tegen de staatsrot van Rio. Zijn ambitie was mateloos. Hij kondigde een politiek van uitroeiing aan: ‘We gaan direct op hoofdjes schieten’, juichte hij.

Bolsonaro vond het prachtig. Intussen liet Witzel kleurige sjerpen voor zichzelf borduren. Sprong hij in en uit helikopters van de special forces van Rio om persoonlijk mee te doen met luchtaanvallen op favelas. De meest moorddadige politie ter wereld werd nog moorddadiger. Alleen al in 2019 doodden ze 1810 mensen. Arm, zwart en veel kinderen.

Totdat corona kwam. Bolsonaro vond Witzel inmiddels al lang niet meer ‘prachtig’. ‘Ik word straks president’, daagde de streber uit Rio de voormalige legerkapitein uit. Toen Bolsonaro in februari nog pruilde dat Covid-19 een ‘griepje’ was, zette Witzel de staatskas van Rio open om ‘voortvarend op te treden’ tegen de pandemie. Hij trok miljoenen euro’s uit voor zeven noodhospitalen met een paar duizend bedden. Helaas. In juli zijn ze nog steeds niet af. Vloerplanken en matrassen rotten weg in de regen, beademingsmachines komen niet aan. Alles blijkt een grote zwendel. De deelstaatsminister van Gezondheidszorg wordt opgepakt met 1,3 miljoen euro aan contanten in huis. Witzel kreeg tonnen smeergeld. Eind augustus zet het Hooggerechtshof de gouverneur op non-actief.

De verlossing van Witzel blijkt een nog grotere doem voor Rio dan verwacht. In de bestuurlijke chaos kunnen de ziekenhuizen de tweede coronagolf niet aan. Testmateriaal zit vast in de haven. Over vaccinatie wordt niet eens gesproken. Hoewel het Hooggerechtshof invallen in de sloppenwijken tijdens de epidemie heeft verboden, heeft de politie vrij spel. Onlangs nog schoten ze twee spelende nichtjes van vier en zeven door hun hoofd. ‘Ze kregen niet eens de tijd om te leven’, zei hun oma op de begrafenis.