Jakarta – ‘Jullie komen helemaal hierheen gevlogen, compleet met familie, en gedragen je hier als een stel provincialen op vakantie: vooral shoppen en toeristische uitstapjes!’ Indonesische parlementariërs, op werkbezoek in Berlijn, kregen vorig jaar de wind van voren van jonge landgenoten die in die stad studeren.

De Indonesische studenten volgden hun volksvertegenwoordigers een paar dagen en troffen ze vooral aan in dure winkelcentra. Een bezoek aan het indrukwekkend klinkende Deutsches Institut für Normung bleek bovendien zinloos, omdat dat zich helemaal niet bezighoudt met defensietechnologie – het onderwerp waar de Kamerleden iets over hadden moeten opsteken.

‘Leg nou eens uit waarom jullie voor 3,1 miljard roepiah (250.000 euro) deze trip hebben gemaakt’, eiste een club studenten naderhand in de ambassade, in ongebruikelijk harde taal. Op YouTube werd die confrontatie een hit, media in Indonesië pakten er gretig mee uit. Kamervoorzitter Marzuki Alie kwam niet veel verder dan de tegenwerping dat de studenten zich oneervol, als ‘stalkers’ hadden gedragen.

Het Indonesische parlement is door corruptieschandalen en inefficiëntie weinig populair, maar lijkt zich dat niet aan te trekken. Komende week komt een delegatie van dertig man op bezoek in Europa, om te zien hoe hier de wetgeving rond zwarte magie is geregeld. ‘Zwarte magie en hekserij hebben overal bestaan, ook in Europa. Daarom willen we kijken hoe ze het daar hebben opgelost’, zei Kamerlid Dimyati tegen The Jakarta Post. Een antropoloog vraagt zich in een opiniestuk in diezelfde krant af: waarom gaan ze dan niet naar landen die daadwerkelijk wetgeving op dat gebied hebben, zoals in Afrika?

Onzinnige trips naar het buitenland zijn progressieve Indonesiërs een doorn in het oog. ‘Het parlement heeft al een enorme achterstand in het doorvoeren van nieuwe wetten, en dit soort reisjes helpen niet’, vertelt Miko Ginting, lid van een denktank, aan de Jakarta Globe. Veel effect heeft zulke kritiek nog niet. Voor dit kalenderjaar heeft het parlement omgerekend twintig miljoen euro gereserveerd voor trips naar het buitenland, 77 procent meer dan vorig jaar.