Stockholm – Ook in Zweden gaan de coronacijfers door het dak. In het land met wellicht de meest lakse virusstrategie ter wereld lukt het echter nu wel iets beter dan in het voorjaar om het sterftecijfer omlaag te krijgen. De regering blijft daarom het beleid met de nadruk op boerenverstand en eigen verantwoordelijkheid trouw, ook al beweren ministers en experts dat de Zweedse aanpak in de praktijk niet zoveel verschilt van die van de rest van de wereld.

Het wetenschappelijke inzicht (en het besef dat we soms te weinig weten van dit jonge virus) lijkt inderdaad niet zoveel te verschillen tussen bijvoorbeeld Nederland en Zweden. Het is vooral de toon waarop de regering in Stockholm en Folkhälsomyndigheten (het Zweedse equivalent van het rivm) de bevolking waarschuwen die afwijkt: houd rekening met elkaar, vermijd liever feestjes, houd ‘zo veel mogelijk’ afstand – ook in bijvoorbeeld publieke zwembaden (die zijn nog altijd open), blijf even thuis als je je niet helemaal honderd procent voelt. En misschien wel het belangrijkst: er worden geen boetes uitgedeeld bij overtreding van deze ‘algemene adviezen’.

Veel Zweden begrijpen inmiddels niet goed meer wat ze met de vage en voorzichtige adviezen moeten. Ze maken hun eigen keuzes in de bescherming tegen het virus. Mondkapjes zijn nu bijvoorbeeld uitverkocht bij apotheken, bericht Svenska Dagbladet. Steeds meer werkgevers, zoals de hotelketen Nordic Choice, verplichten hun personeel om mondkapjes te dragen, terwijl het officiële regeringsstandpunt is dat mondkapjes geen nut hebben. Sterker nog, de manier waarop ze worden gebruikt in het dagelijkse leven zorgt volgens staatsepidemioloog Anders Tegnell alleen maar voor nog meer verspreiding van het virus.

Het blijft voor veel mensen een raadsel waarom de uitzonderlijk lakse Zweedse aanpak beter zou zijn dan de Covid-strategieën in de rest van de wereld. Wellicht zit er enige waarheid in de grap dat de Zweden van nature al lang aan social distancing doen, deels door hun karakter; deels doordat het land gewoon heel groot is.

Of zal warm water het probleem oplossen? Zweedse fonteintjes zijn voorzien van koud- en warmwaterleidingen, wat wel zo fijn is voor je handen in de winter. ‘Was je handen lang en met warm water’, is het officiële anti-virus-advies. Dit is het enige punt waarop de Zweden ambitieuzere regels hebben dan andere landen.