Londen - Niet alleen de gewone Britse kiezers zweven, maar ook de intellectuelen. Hampstead, het kiesdistrict van intellectueel Engeland, wacht een spannende strijd tussen het zittende Kamerlid, de socialiste en ex-Oscarwinnares Glenda Jackson, een Liberaal-Democratische schaakliefhebber en een jonge Conservatieve ondernemer. Met de kandidatuur van milieuactiviste Tamsin Omond, dochter van een baronet, is de situatie nog onoverzichtelijker geworden, net als elders in het land waar dankzij het districtenstelsel vele boeiende plaatselijke gevechten plaatsvinden. De onvoorspelbaarheid heeft te maken met het heersende cynisme tegenover de twee grote partijen, mede het gevolg van het onkostenschandaal. Naast de uit de as herrezen Liberaal-Democraten zullen andere partijen of individuen meer dan voorheen een mogelijkheid krijgen om een zetel te behalen. In Brighton, het San Francisco van Engeland, maakt de kandidaat van de Groenen een goede kans om in het parlement te komen. Aan de andere kant van het politieke spectrum hoopt de British National Party een zetel te winnen in de Oost-Londense arbeiderswijk Barking, waar de bewoners enige moeite met immigratie hebben.
De anti-Europese ukip, die het woord ‘independence’ fout spelde in haar verkiezingslectuur, kijkt hoopvol naar het Conservatieve bolwerk Buckingham, waar haar brutale leider Nigel Farage kandidaat staat. Hij neemt het op tegen parlementsvoorzitter John Bercow. Normaal gesproken krijg de ‘Speaker’ vrij baan, maar de sjoemelaar Bercow is ongemeen impopulair, vooral binnen zijn eigen partij. Naast de eurofoob Farage staat er ook een onafhankelijke Conservatief op de kandidatenlijst, die de steun geniet van de bekende corruptiebestrijder en voormalig bbc-verslaggever Martin Bell.
Een extra dimensie tijdens verkiezingsnacht is de kans dat ministers hun district verliezen. Vooral de onwelvoeglijke onderwijsminister Ed Balls zal het moeilijk krijgen in zijn nieuwe kiesdistrict Morley & Outwood in Yorkshire, waar hij het op moet nemen tegen een Conservatief die daar geboren en getogen is. Een andere nagelbijtende bewindsman is Jim Fitzpatrick, wiens Docklands-district belaagd wordt door George Galloway. Als geen ander kan deze welbespraakte rebel anti-Labour-sentimenten uitbuiten, vooral onder moslims, al waren zij niet zo gecharmeerd van Galloway’s optreden in Big Brother, waar hij als een kat over de vloer kroop en melk dronk uit de hand van een huisgenote.
Een ware cat fight vindt plaats in het noordelijke deel van Westminster. Dat begon binnen de Conservatieve Partij, waar een plaatselijke favoriet werd verslagen door de advocate Joanna Cash, een prima donna binnen de Notting Hill Tories, zoals de volgelingen van David Cameron heten. Deze ‘Cameron Cutie’ mag het nu opnemen tegen de ‘Blair Babe’ Karen Buck. Het zal een van de opvallendste gevechten tijdens de verkiezingen worden, met een toepasselijk affiche bovendien: Cash tegen Buck.