Bern – Dolblij was Thierry Baudet met zijn mega-interview met het Zwitserse weekblad Weltwoche. Trots twitterde hij: ‘Framers, duiders, complot-denkers, boreaal-exegeten, gespeeld-bezorgden of verwarden. In dit interview vertel ik op rustige wijze over mijn ideeën’. En inderdaad, het vraaggesprek is gespeend van elke kritische vraag.

De liefdevolle omarming door de Weltwoche ligt in de rede. Onder leiding van uitgever-hoofdredacteur Roger Köppel veranderde het gerenommeerde links-liberale weekblad in 2006 in de spreekbuis van de radicaal-populistische Schweizerische Volkspartei (svp) van multimiljardair Christoph Blocher. De laatste is inmiddels met pensioen en heeft in de 54-jarige Köppel zijn kroonprins gevonden. De hoofdredacteur schept er groot genoegen in zijn oude linkse journalistenvrienden het bloed onder de nagels vandaan te halen. Epateren is echter aan inflatie onderhevig, dus jaar na jaar scherpt hij zijn opvattingen aan. Hij is uitgegroeid tot de grootste stemmentrekker van de svp en sinds 2015 is hij ook lid van het parlement. Bij de komende verkiezingen voor de Ständerat is hij de lijsttrekker van de svp namens het kanton Zürich. Verleden jaar haalde Köppel Steve Bannon naar Europa om in een volgepakte sporthal zijn populistische wereldrevolutie te verkondigen. Nu heft hij Baudet op het schild. Die mag in zijn blad leeglopen over de ‘ketterij’ van de klimaatbeweging. Dat past perfect in Köppels straatje.

Dezer dagen gaat men ook in Zwitserland massaal de straat op voor klimaatdemonstraties. Köppel twitterde over ‘misbruik van onze kinderen en scholieren door links-groene leraren’ en kondigde aan dat hij zijn komende verkiezingscampagne zal wijden aan de bestrijding van de ‘Umweltdiktatur’.

Bij de kantonale verkiezingen van eind maart toucheerde de svp echter een gevoelige nederlaag. In het belangrijkste kanton Zürich verloor de partij ruim vijf procent van de aanhang. Nog altijd is de svp de grootste partij, maar alle alarmbellen gingen af. Van oorsprong is het een boerenpartij, en in die kringen hoort men Köppels tirades tegen klimaatwetgeving hoofdschuddend aan. Konrad Langhart, die na de verkiezingsnederlaag in Zürich aftrad als president van de lokale svp-afdeling, wees er in een interview op dat juist de boeren lijden onder de aanhoudende droogte en dat het geen pas geeft ‘iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat in dezelfde hoek weg te zetten’. En dat fossiele brandstoffen beperkt beschikbaar zijn valt ook onmogelijk te ontkennen. Mogelijk heeft deze Zwitserse Baudet-fan hier zijn hand overspeeld.