Buis was op de bewuste dag getuige van een ordinaire knuppelpartij door de ME, waarvan een onschuldige omstander het slachtoffer werd. Daarna kreeg hij zelf rake klappen en werd hij bovendien aangehouden vanwege belediging van een ambtenaar in functie. Hij zou die voor ‘fascist’ en meer van dat fraais hebben uitgemaakt. Het probleem bij de justitiële bewijsvoering was dat gedurende het hele incident een camera had staan meedraaien. Uit de opnamen bleek glashard dat Buis niets van de hem toegedichte beledigingen had geuit.
Buis zocht het hogerop. Eerst bij de gemeenteraad, daarna bij burgemeester Patijn en de politieleiding. Jelle Kuiper, opvolger van Eric Nordholt, besloot uiteindelijk dat de politie geen poot had om op te staan. Hij bood Buis tweeduizend gulden vergoeding voor gemaakte kosten aan. In ruil daarvoor zou Buis dan wel moeten zwijgen over de zaak en niet tot juridische stappen moeten overgaan.
De inkt onder de voorgestelde deal was nog niet droog of het nieuws werd breeduit uitgemeten op de lokale zender AT5. En terecht natuurlijk. Vervalste processen-verbaal zijn de stutpilaren van een politiestaat en de verantwoordelijke functionarissen zullen er diep voor in het stof moeten bijten. Het zal de enige manier zijn om te voorkomen dat de grondwettelijke nachtmerrie die zich ontwikkelde rond de Amsterdamse Eurotop (staat van beleg, liquidatie van de burgerrechten) zich binnenkort nog eens herhaalt.