Louis Couperus was 21, Harry Mulisch 25 en Arnon Grunberg 23. Jonge debutanten zijn van alle tijden, maar waar het vroeger een uitzondering was om voor je dertigste te debuteren vliegen de twintigers je nu om de oren.

‘Titaantjes, opgroeien in de letteren’ is het thema van de Boekenweek die 10 maart begint. Die avond presenteren SLAA en De Balie het debutantenbal, de old skool variant: vijf jonge auteurs, Hanna Bervoets, Thomas Heerma van Voss, Philip Huff, Franca Treur en Maartje Wortel presenteren zich aan het publiek en vertellen aan criticus en ooit-zelf-gedebuteerde Arie Storm hoe zij zichzelf zien als schrijver. Wat zeggen begrippen als literatuur en poëtica hen nog, is schrijven voor hen een bittere noodzaak of een manier om in de schijnwerpers te staan? En welke rol spelen de nieuwe social media bij het bereiken van hun publiek?

Om dat laatste te testen hebben de vijf schrijvers op Facebook de eerste literaire Facebook-estafettemanifestatie opgezet: het doel is om een virtueel Ahoy vol te krijgen met bezoekers van het Debutantenbal. Iedereen die een uitnodiging voor dit evenement ontvangt wordt verzocht het door te sturen aan zijn of haar vrienden. Het doel is minimaal 10.000 mensen te bereiken. Op 10 maart wordt onthuld of dit gelukt is.

Kaartverkoop via www.debalie.nl of telefonisch 020 5535100 (16-17 uur) Toegangsprijzen: € 10,-; € 8,- met CJP/Stadspas/65+; € 5,- studenten