Uitgerekend PVDA'er Ed van Thijn, de man die de gekozen burgemeester torpedeerde, pleit in een nieuw boek voor democratische hervormingen. Omdat zonder een ‘systeemverandering’ Nederland ‘onbestuurbaar’ zou worden en grote instabiliteit dreigt.
Dat D66 en GroenLinks dat willen is bekend, net als de PVV. Maar recent pleitte ook oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij voor een gekozen minister-president en oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst (VVD) wil een kiesdrempel van vijf procent. Beide om een halt toe te roepen aan de versplintering van het politieke landschap, de verlammende coalities en het gebrek aan duidelijke leiding.
PVDA-leider Job Cohen wil ineens een ‘nationaal akkoord’ voor de ‘herinrichting van het huis van Thorbecke’. Meer directe democratie, geen heilige huisjes - beloofde hij. Concreet werd het niet.
Kiezers willen inspraak maar vragen tegelijk aan politici om heldere keuzes te maken - voor hen. Ze willen een stadsdeel om de hoek, maar geen overdaad aan kostbare bureaucratie. Politici willen de band met kiezers verbeteren, maar een districtenstelsel lijkt een brug te ver.
Is bestuurlijke vernieuwing de oplossing voor een niet bestaand probleem? Of bestaat het probleem wel degelijk, maar is bestuurlijke vernieuwing niet de oplossing?

Lees de vier artikelen online (voor abonnees).
Democratie op de schop:

Een aap als burgemeester
Stemmen tegen het stelsel
door Aukje van Roessel
Tegen de waan
door Simon Blok
Alle dagen slaaf, behalve op verkiezingsdag
door Frank Ankersmit