Computergames hebben steeds meer weg van filmproducties. Niet alleen qua promotie – in marketing en reclame doen de titels van de grote software bedrijven niet onder voor Hollywood – maar vooral qua beleving. De gamer komt allang niet meer terecht in een acht-bitwereld waar hij een ééndimensionale loodgieter heen en weer laat springen, maar in een interactieve film waar de digitale helden net zo echt zijn als die in de echte wereld.
Voor een grote groep computerliefhebbers – niet de vijftienjarige jongetjes, maar de hoog opgeleide twintigers – zijn deze grote producties te gelikt. www.notpron.com biedt een mooi alternatief. Notpron – de naam verwijst naar een verouderde voorloper, not porn – is bedacht door een aantal verveelde Unreal-spelers (een populair online-schietspel) onder leiding van de Duitse student David Münnich. Wat ze gecreëerd hebben is nergens mee te vergelijken. Het is geen spelletje, het is een authentiek raadsel. De set-up van elk level is simpel. De pagina is zwart, met een onduidelijke foto. Je hoort een metaalachtig geluid. Soms zit er een Google-toolbar bij. Meer niet. Om verder te komen zijn er twee mogelijkheden: of je moet iets in de url veranderen, of er zit ergens een link naar een inlogscherm. Waar en hoe is on duidelijk.
Dit is het moment waarop je al je computerskills moet benutten, want met deductieve vaardig heden alleen red je het niet. Je moet codes kunnen ontcijferen, broncodes kunnen ontleden, je moet weten hoe je bestanden kunt aanpassen et cetera. Bijvoorbeeld: in een van de eerste levels vind je de hint «Look in the dark». Als je na veel gepuzzel de foto lichter maakt, zul je zien dat er een code staat, in morse. Als je die op de Google-toolbar opzoekt ontdek je de in lognaam en het password naar het volgende level. Een later level geeft de cryptische hint «He shouldn’t rush things» waaruit je moet opmaken dat je het geluidje op de achtergrond moet opnemen en vertraagd moet afspelen. Het geluidje hoor je op dat moment al 25 levels lang. Het blijkt ineens uit twee woorden te bestaan.
Dat klinkt moeilijk en dat is het ook, moeilijk is zelfs een eufemis me. Van de zeven miljoen spelers die de site sinds haar oprichting in augustus 2004 hebben bezocht, hebben slechts 82 alle 132 levels weten te halen. Dat is 0,001 procent. En om zeker te zijn dat dat percentage niet groter wordt, worden de wachtwoorden om de zoveel tijd veranderd en de levels door elkaar gehusseld, zodat de antwoorden niet ergens op een forum verschijnen.
Notpron is denksport van het hoogste niveau, alleen weggelegd voor mensen met een enorme computervaardigheid. Je kunt het proberen. Het is altijd verleidelijk je intellect te testen. Maar je zult in slaaprovende frustraties vervallen.
www.notpron.com