Eind augustus werd Dino Bouterse in Panama van zijn bed gelicht en uitgeleverd aan de VS, waar hem wapenhandel en drugssmokkel werd verweten. Op 8 november volgde een tweede aanklacht, die insloeg als een bom: terrorisme. De Surinamer had ermee ingestemd in ruil voor miljoenen dollars Hezbollah-militanten te bewapenen en van valse paspoorten te voorzien. In de Surinaamse jungle konden ze aanslagen op doelen in de VS voorbereiden. ‘We hit the jackpot’, sms’te hij een handlanger nadat de deal was beklonken. Alleen: dat dacht hij. De terroristen waren in werkelijkheid Amerikaanse undercoveragenten. Plots was Dino behalve drugsdealer en wapenhandelaar ook een terrorist. Er dreigt nu levenslang.
Toen Dino drie maanden geleden achter tralies verdween, brak bij de Amerikaanse ambassade in Paramaribo het angstzweet uit. Nadat het nieuws uitlekte, werd de veiligheid rond de diplomatieke vestiging verhoogd. Een noodmaatregel die niet nodig bleek. Sterker: Amerikaanse diplomaten geven in de wandelgangen verbaasd toe hoe professioneel Desi Bouterse en zijn regering omgaan met de situatie. De president riep op een persconferentie wel dat de aanhouding kundig is voorbereid door ‘zijn tegenstanders’, lees: de VS, maar daar bleef het bij. Voor de rest lijkt het tussen Paramaribo en Washington business as usual. In dezelfde wandelgangen wordt zelfs gesteld dat de samenwerking béter loopt dan voorheen. Alsof de Surinaamse regering eindelijk beseft dat het Uncle Sam menens is: in de Amerikaanse achtertuin wordt niet met drugs en wapens gerotzooid.
Bovendien: is papa Bouterse werkelijk zo rouwig om de aanhouding van zijn zoon? De voormalige legerleider probeert al decennia zijn gitzwarte verleden van mensenrechtenschendingen te doen vergeten, terwijl zoonlief maar in aanraking blijft komen met het gerecht. Na decennia verdachtmakingen werd junior in verkiezingsjaar 2005 door een Surinaamse rechtbank veroordeeld wegens wapenhandel. Toen al leek het zijn vader weinig te kunnen schelen. ‘Mijn zoon in de cel bezoeken, daar heb ik geen tijd voor. Ik heb een speciale gave heel wat te kunnen relativeren’, klonk het. Toen senior in 2010 de presidentiële ambtsketen omgehangen kreeg, beloonde hij junior met een goedbetaalde topfunctie bij de nagelnieuwe Counter Terrorism Unit. Toch koos Dino opnieuw voor de onderwereld, waardoor de familienaam Bouterse wederom wereldwijd besmeurd raakte. Zoiets flik je Desi niet tweemaal onbestraft.