
Deze vragen staan centraal in een mini-special over kunst en de actualiteit in De Groene van deze week.
De fotografie is zonder meer de kunst van het actuele; de beeldende kunst heeft al honderdvijftig jaar het nakijken. Maar in De executie van Maximiliaan laat Koen Kleijn zien dat foto’s maar halve waarheden vertellen. Voor het hele verhaal heb je een goede kunstenaar nodig.
Welcome to New York houdt de affaire DSK tegen het licht. De film ontdoet het schandaal van het media-spektakel, maar draagt er zelf ook aan bij, schrijft Gawie Keyser.
Komende weken krijgt de voorstelling Front (regie: Luk Perceval) eerst haar Vlaamse en kort daarop haar Nederlandse première. De personages in Front zijn ontstaan uit een mozaïek van tijdsdocumenten en krantenknipsels, weet Loek Zonneveld. De Eerste Wereldoorlog is hier gevangen in geluid en taal.
Xandra Schutte schrijft over de de controversiële portretten van Marlene Dumas, die dikwijls zijn gebaseerd op nieuwsfoto’s (zie het beeld hierboven: Naomi, 1995). Tegenover de snelheid van de fotografie plaatst Dumas de traagheid van het schilderen.
De activistische The Yes Men bedienen zich ten slotte van het subversieve culture jamming. Hun kunst neemt de actualiteit radicaal over, aldus Mars van Grunsven: The Yes Men onthullen de waarheid door leugens te verspreiden.
Ook in deze Groene: waar onze critici naar uitkijken in het nieuwe culturele seizoen. Nog geen abonnee? U kunt alle stukken direct lezen – en de pdf downloaden – met een weekabonnement, of losse stukken lezen via Blendle.