Een van die kleintjes, zoals ik ze altijd noem, de RVU, heeft nu een cd uitgebracht met werk van Nederlandse dichters, op muziek gezet en gezongen.
Bram Vermeulen zingt Remco Campert; Fay Lovsky zingt J. B. Charles; Youp van ‘t Hek en Astrid Seriese zingen Gerrit Achterberg; Jan Rot zingt Kavafis in de vertaling van Hans Warren en Mario Molegraaf; Tom en Massimo America zingen Jan Hanlo; Henny Vrienten zingt Guido Gezelle; Marjolijn Touw zingt Paul van Ostaijen; Henk Hofstede zingt Bert Voeten. Verschillende componisten hebben de melodieen gemaakt.
Het is een lekkere cd. Ik bedoel dat alles lekker in m'n oren valt. Er zijn mensen die bezwaar hebben tegen het op die manier omgaan met gedichten, maar daar hoor ik niet bij. Ik vind het leuk.
Bovendien is er een radioprogramma aan de cd gekoppeld. De Schatkamer van de RVU, elke woensdag van 16.00 tot 17.00 uur, brengt vanaf woensdagmiddag 2 november acht weken lang uitzendingen over deze dichters. Gesprekken over het leven en werk van de auteurs met henzelf of met mensen die ze goed gekend hebben.
Wij Nederlanders zijn toch vreselijk chauvinistisch, we zijn echt beter dan de rest van de wereld, we hebben een mooier land, betere schilders, grote kunstenaars, levende musea, maar als het om zingen in de eigen taal gaat, schamen we ons en meestal worden er dus cd’s gemaakt in het Engels-met-accent.
Prettige cd dus, Dichterbij genaamd, uitgebracht door Phonogram en RVU.