Stomme fout

Vorige week stond in de kantlijn vermeld dat de auteur van The Da Vinci Code Simon Cox heet. Daar had natuurlijk Dan Brown moeten staan. De fout ontstond doordat Simon Cox auteur is van de studie Cracking the Da Vinci Code; The Unauthorized Guide to the Facts behind Dan Brown’s Bestselling Novel.

Rain Taxi

Rain Taxi is een Amerikaans kwartaalblad over literatuur. Het nieuwste nummer telt 64 pagina’s en bevat zestien besprekingen van non-fictie, negentien van romans en vijftien van poëzie bundels. Plus interviews met Alexander Fuller, Fanny Howe en David Markson.

Groot voordeel van Rain Taxi is dat je kennismaakt met boeken en schrijvers waarover je hier nooit iets leest. Fanny Howe publiceerde twintig boeken in dertig jaar. Gevraagd naar welke boeken je moet lezen als je nog nooit van haar gehoord hebt, antwoordt ze: «The Deep North, Nod, Saving History en Indivisible». Onzeker is ze wel, want vrijwel niemand heeft ooit naar de boeken omgekeken. Haar nieuwste heet The Wedding Dress: Meditations on Word and Life.

Een jaarabonnement kost 24 dollar (zie www.raintaxi.com)

Boris’ gaffe

Schrijver, journalist en politicus Boris Johnson bezoekt Liverpool om zijn excuses aan te bieden. Naar aanleiding van de onthoofding van Ken Bigley had hij zich geërgerd aan het prinses Diana-achtige rouwvertoon in Big leys woonplaats. Volgens Johnson zwelgen de Liverpudlians in hun slacht offerschap, waarbij hij refereerde aan «Hillsborough», het voetbalstadion waar in 1989 bijna honderd Liverpool-supporters de dood vonden.

Johnsons provocerende woorden wekten niet alleen woede in «this handsome city with a tribal sense of community», maar ook bij Johnsons politieke baas Michael Howard, zelf oud-inwoner van de havenstad en aanhanger van de FC. Heel Liverpool kijkt uit naar het bezoek van de flamboyante schaduwminister voor kunstzaken.

Huntington

En wat stemt Samuel Huntington, auteur van The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996) op 2 november? De Süddeutsche Zeitung vroeg het hem en kreeg te horen dat hij in het bijzonder de Irak-oorlog als een centrale fout ziet van de regering-Bush. Het is niet aan Amerika, vindt hij, om andere landen de eigen ideeën en waarden op te leggen. Daarom zal hij op 2 november stemmen op John Kerry.

’t Kan Verkeren

De drie onbekende gedichten van Brederode die vorige week door Piet Verkruijsse zijn teruggevonden via World Cat (een gedigitaliseerde catalogus met 46 miljoen boekbeschrijvingen), zijn goed. Heel goed. Twee ervan zijn minipamfletten, eentje is een «Clinck-dicht (Sonnet) tot den Berisper», waarin Brederode zijn berispers, die talrijk en machtig waren, aanmoedigt: «Berispt, verbetert, sticht den Leerling door uw leer.»

De vondst geeft hoop. Wat zal er over 392 jaar teruggevonden worden? Eind-twintigste-eeuwse manifesten die een even schril beeld werpen op de literaire wereld van die dagen?

Ook Lacan dood

In The Spectator heeft Rod Liddle onder de kop Is Derrida Really Dead? een necrologie geschreven. En hoe. Neem deze alinea: «Our problem comes, as ever, with the French. You think the ‹death› of ‹Derrida› is philosophically problematic? Just wait until Jaques Lacan dies. Believe me, we won’t know whether we’re coming or going. Lacan makes Derrida look like Gascoigne.»

En dan te bedenken dat Jacques Lacan op 9 september 1981 te Parijs overleed.

Onbekende recensenten

Het 8weekly Web magazine publiceert uitvoerige recensies over boeken, cd’s, exposities en concerten. Els Bertens geeft een genuanceerde bespreking van De joodse messias van Grunberg en vraagt zich ten slotte af of er toch nog iets is wat ze gemist heeft. Wytske Visser wijst in haar bespreking van Lotte Weeda van Maarten ’t Hart op de verwantschap tussen de held en Anton Wachter, die ook in een klein dorpje woonde en er «op een afstand mee verbonden is». Martijn Boven vergelijkt de gedichten in Nachoem Wijnbergs nieuwste bundel Eerst dit dan dat in een uitvoerig verhaal met ballonnen die op knappen staan. Elk moment kan de hel losbarsten. Erik Meijers vindt dat De zoon uit Spanje van Tessa de Loo een prima psychologisch schouwspel biedt.

Dit magazine informeert, discussieert en is niet bang voor uitgebalanceerde meningen. En: geen bekende recensenten.

Zie www.8weekly.nl

Sterren neuken sterren

Nu de publieke omroep spelletjes als Lingo vertoont, alle mogelijke reality-tv is uitgeprobeerd, de commerciële zenders bekende Nederlanders water in het achterwerk spuiten teneinde de leegloop van de darmen tot onderwerp van uitzending te maken, en nu bekende tele visiepersoonlijkheden elkaar mogen bevechten in een boksring, nu stelt De Groene Amsterdammer gratis een tv-concept ter beschikking dat de vervol making van al deze trends in zich draagt. Een tv-programma dat al die programma’s tot hun essentie terugbrengt.

De Groene Amsterdammer stelt voor: Sterren neuken sterren.

Manuscript verbranding

Als smoes is zijn actie zeer afgezaagd, maar het ziet ernaar uit dat kinderboekenschrijver G.P. Taylor wel degelijk slachtoffer is van zichzelf. In een opruimactie voor zijn verhuizing verbrandde de bestseller auteur drie manuscrip ten. Twee waren van al gepubliceerde boeken, de waarde van één ervan werd vorig jaar geschat op honderdduizend Britse ponden. Het derde moest nog als boek verschijnen. Toch is de geur van een publiciteitsstunt niet helemaal weg. Taylor weet immers hoe publiciteit werkt. Hij kreeg ontzettend veel aandacht toen hij bekend werd als de auteur die zijn motorfiets verkocht om zijn eerste boek te kunnen uitgeven.

Spannend rapport

Het rapport van de Amerikaanse commissie die de aanslagen van 11 september onderzocht, is genomineerd voor een literaire prijs. Het is een van de twintig genomineerden voor de National Book Award. Categorie non-fictie, dat wel.

Grote vermiste dit jaar bij de categorie fictie: Philip Roth.

Annunciatie Week 43:

Dolfijnen zijn om op te zitten.